pátek 20. září 2024

Spadla klec. Známý jihlavský podvodník je po 18 letech na útěku v cele

Devadesát milionů korun vytahal z kapes lidí, ať už podnikatelů nebo důchodců, známý podvodník z Jihlavy. Pak osmnáct let unikal před spravedlností. Ta jej nyní dostihla.

MV628918_Vorl

Pavel Vorlický, na první pohled serózní podnikatel.
Zdroj: PČR

  • Pavel Vorlický, na první pohled serózní podnikatel.
  • Zdroj: PČR

Deset let podvodů, osmnáct let na útěku, taková je bilance životní kariéry Pavla Vorlického, dvaašedesátiletého odsouzeného podvodníka z Jihlavy. Ten v minulých dnech skončil za mřížemi, když jej policie po osmnáctiletém pátrání dopadla na území České republiky, přestože pracovala i s verzemi, že se Vorlický skrývá na Ukrajině, ve Španělsku či dokonce v Austrálii. Ve vězení si teď bude muset odpykat dvanáctiletý trest, který mu brněnský krajský soud v nepřítomnosti udělil už v roce 2007.

Podle spisu má Vorlický na krku podvody v celkové hodnotě devadesáti milionů korun. V devadesátých letech využil stále ještě rozjařené atmosféry po Sametové revoluci a vystupoval jako finanční poradce, který lidem sliboval investice na burze cenných papírů a podnikatelům nabízel krátkodobé úvěry. Byl členem Hospodářské komory, a tak působil dojmem seriózního podnikatele, kterým však nebyl. To se ukázalo v roce 2004, když skončil ve vězení kvůli několika daňovým únikům. Když pak na podmínku vyšel na svobodu, vyzvedl si všechny dokumenty a pak se po něm slehla zem.

Na útěku Vorlický používal řadu identit. Policisté rovněž prověřují, jestli během let, kdy byl na útěku, i nadále nepáchal trestnou činnost.

Autor: Jan Skala

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion