čtvrtek 19. září 2024

Spadla klec. K milionovým podvodům obžalovaní zneužívali bezdomovce

Krajský soud v Ústí nad Labem trestal dvojici podvodníků, která napáchala milionové škody. Státní zástupkyni se však výše trestu u jednoho z nich nelíbí a podala odvolání.

tom_viasna.jpg

Trestní spis měl přes 85 tisíc stran.
Zdroj: Viasna

  • Trestní spis měl přes 85 tisíc stran.
  • Zdroj: Viasna

Až deset let vězení hrozilo dvěma mužům z Ústecka, které státní zástupkyně žalovala z milionových úvěrových podvodů. Finální verdikt byl však mnohem mírnější a proto Simon Rafael, který byl považován za mozek celé podvodné operace, dostal čtyřletý trest a jeho kumpán Miroslav Dužda bude mít pobyt za mřížemi o rok kratší. Oba se totiž ke svému jednání doznali a soudu popsali, jak do celé věci v rolích bílých koňů dosazovali různé bezdomovce či další lidi v tíživé finanční situaci.

Právě oni si za drobnou úplatu měli založit bankovní účet a do záznamů uvést kontaktní údaje, s nimiž disponovali obžalovaní. Rafael pak dokumenty včetně dokladů totožnosti upravoval na počítači, kdy vytvářel fiktivní výplatní pásky či potvrzení o výši důchodu. S těmito falešnými dokumenty pak na internetu žádali o bankovní i nebankovní půjčky či nakupovali mobilní telefony. Vše se provalilo v červnu 2021, kdy jedna z nebankovních instituci poukázala na nesrovnalosti v dokumentech a případem se následně začala zabývat policie.

Jelikož podvodů, která celá věc zahrnuje je více než 560, soud mohl trvat roky. Při vyhlašování rozsudku proto soudce zohlednil fakt, že se obžalovaní přiznali a zkrátili tak dobu projednávání na únosnou míru. Ovšem s verdiktem se neztotožnila státní zástupkyně, která v případě Rafaela podala odvolání, jelikož požadovala vyšší trest. Co se týče Duždy, tam je rozsudek pravomocný.

Autor: Jan Skala

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům