úterý 17. září 2024

SpaceX vyslalo na oběžnou dráhu posádku s cílem uskutečnit první komerční výstup do vesmíru

SpaceX v úterý brzy ráno úspěšně vypustil raketu Falcon 9, která vynesla miliardáře Jareda Isaacmana a jeho tři kolegy na orbit. Jejich misí je realizace prvního komerčního výstupu do vesmíru.

Start mise Polaris Dawn

Start mise Polaris Dawn
Zdroj: X @SpaceX

  • Start mise Polaris Dawn
  • Zdroj: X @SpaceX

Ambiciózní mise Polaris Dawn zahrnuje testování nových skafandrů SpaceX během výstupu z Crew Dragonu, který se uskuteční ve čtvrtek. Isaacman a instruktorka SpaceX Sarah Gillis se na 15 minut vystřídají mimo loď, aby otestovali flexibilitu a funkčnost svých skafandrů. Celá akce bude živě vysílána a má za cíl poskytnout důležité informace pro budoucí vesmírné expedice. SpaceX rovněž plánuje testovat novou laserovou komunikaci se satelity Starlink.

Mise byla zpožděná o dva týdny kvůli nepříznivému počasí, ale nakonec start proběhl úspěšně. Po krátkém zpoždění kvůli oblačnosti raketa úspěšně vzlétla a její první stupeň se vrátil na mořskou plošinu, zatímco druhý stupeň pokračoval k oběžné dráze. Crew Dragon dosáhl rekordní výšky 1 200 kilometrů a plánuje pokračovat v misi s nejvyšším bodem 1 400 kilometrů.

Po výstupu bude posádka pokračovat v biomedicínském výzkumu a připravovat se na návrat a přistání u Floridy. Tato historická mise je nejen krokem vpřed pro SpaceX, ale i milníkem v komerčním vesmírném létání.

Autor: Šimon Mitro

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru