Soutok zatím chráněným územím nebude. Petice požaduje ukončení celého procesu

Soutok řek Moravy a Dyje zatím chráněným územím nebude. Senátní výbor doporučil odložené celé věci o půl roku a ministerstvo souhlasilo.

1722945957_Aktualita_2023_08_Soutok_Jan_Miklín_(3)

Soutok Moravy a Dyje se pyšní unikátními lužními lesy v Evropě.
Zdroj: AOPK ČR

  • Soutok Moravy a Dyje se pyšní unikátními lužními lesy v Evropě.
  • Zdroj: AOPK ČR

Petice, kterou podepsaly čtyři tisícovky lidí, byla pro senátní výbor dostatečným důvodem, aby se začal zabývat problematikou vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Soutok na Břeclavsku. Po přezkoumání celé věci pak výbor doporučil ministerstvu životního prostředí, aby vyhlášení CHKO plánované na 1. ledna 2025 odsunul o půl roku. Petice přitom požadovala, aby byl celý záměr smeten ze stolu. Senátu a ministerstvu naopak stačí, když bude vyřešena řada námitek, které pocházejí od tamních úřadů, jimž nejvíce vadí, že s nimi pražští úředníci o vyhlašování CHKO dostatečně nekomunikovali.

Protestní hlasy nejvíce zmiňují, že se v tomto případě staví ekonomické a politické zájmy nad ochranu přírody. Mají za to, že vyhlášení CHKO přiláká do krajiny stoletých dubů s druhovou pestrostí rostlin a živočichů, kterým se přezdívá Moravská Amazonie, velké množství turistů, kteří by mohli narušit současný ráz přírody.

Cílem vyhlášení CHKO, podle předloňského prohlášení české vlády, je chránit největší komplex lužních lesů ve střední Evropě na soutoku řekl Moravy a Dyje.

Autor: Jan Skala

Související

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí