pátek 20. září 2024

Soudce má podmínku za týrání a vydírání, Nejvyšší soud ji nepochopitelně zrušil

Ponižování, urážky, bití nebo vyhrožoval svými konexemi – tak se choval ke své partnerce soudce a bývalý předseda soudu ve Žďáru nad Sázavou Roman Švaňhala. Za to teď stanul opět před soudem. Nejvyšší soud totiž první rozsudek zrušil z kuriozních důvodů.

maxresdefault (1)

Soudce Roman Švaňhal.
Zdroj: TV Vysočina

  • Soudce Roman Švaňhal.
  • Zdroj: TV Vysočina

Peklo na zemi zažívala soudcova partnerka minimálně dva roky, než se jí podařilo utéct z domu, kde žila. Podle rozsudku ji soudce Švaňhal ponižoval, že je neschopná a může být ráda, že je
s ním. Označoval ji za židovskou kurvu, posmíval se jí, že zadrhávala, bil ji PET lahví, útočil na ni
a vyhrožoval, že pokud kontaktuje policii, vyhodí ji na ulici a syn zůstane u něj nebo že z ní udělá blázna a zničí ji kariéru profesionální houslistky v orchestru.

Prvoinstanční soud uložil Švaňhalovi podmíněný trest za vydírání a nebezpečné vyhrožování, soudce také zároveň přišel o talár. Do věci se ale vložil Nejvyšší soud a rozsudek zrušil. Odůvodnil to kuriózně. Vadilo mu například, že v rozsudku není přesně vyčíslený rozsah domácího násilí, nedostatečné prý bylo posouzení, zda obětí týrání nemohl být samotný soudce, verdikt také zpochybnil hodnocení důkazů a závěry znalců. Kromě toho, že soudci vrátil jeho post a jen ho postavil mimo službu, tak také vrátil věc k novému projednání.

To se také stalo a na konci února soud uložil Švaňhalovi opět podmíněný trest. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný totiž podal odvolání a státní zástupce si nechal lhůtu pro vyjádření.

Švaňhal soudil například známou kauzu záměny dětí v třebíčské porodnici.

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy