neděle 6. října 2024

Soud obvinil Bělorusko ze zločinů proti lidskosti. Je to absurdní, tvrdí Minsk

Mezinárodní trestní soud bude vyšetřovat údajné zločiny proti lidskosti, kterých se mělo dopustit Bělorusko. Minsk je však považuje za absurdní.

35699826116_38277d15e4_b

Režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podle Litvy páchá zločiny proti lidskosti.
Zdroj: Flickr

  • Režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podle Litvy páchá zločiny proti lidskosti.
  • Zdroj: Flickr

Běloruský ministr zahraničí Maxim Ryženkov prohlásil, že obvinění ze zločinů proti lidskosti ze strany jeho země, o jejichž prošetření Litva požádala Mezinárodní trestní soud (ICC), jsou absurdní. Hlavní žalobce ICC však už oznámil, že zahájí prošetřování podnětů, v nichž Litva hovoří například o nucených deportacích, ke kterým dal pokyn autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka. K těm podle litevských úřadů i běloruské exilové opozice mělo dojít poté, co vypukly nepokoje po znovuzvolení Lukašenka prezidentem této země v roce 2020. Poté bylo donuceno zhruba 300 tisíc lidí k odchodu ze země, kteří zamířili zejména právě do Litvy.

Mezinárodní trestní soud však nemůže zahájit vyšetřování přímo na místě, protože Bělorusko nepodléhá jeho jurisdikci. Vyšetřování na svém území však chce umožnit Litva, která tvrdí, že nucené odchody do zahraničí z Běloruska ohrozily její vlastní bezpečnostní zájmy.

Vztahy Běloruska a Litvy jsou poslední roky napjaté. Vilnius také obvinil Minsk, že záměrně na litevské území posílá běžence z Blízkého východu a Afriky s cílem ohrozit ekonomickou a bezpečnostní stabilitu země.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0879232712
Zahraniční

Migrace z Běloruska nadále rozděluje polskou společnost

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla na 2,2 procenta

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy