sobota 4. května 2024

Soud lobbistovi Rittigovi přiznal odškodné. Viny jej zprostil už dříve

Ivo Ritting byl v kauze tunelování společnosti Oleo Chemical osvobozen před pěti lety. Nyní mu soud přiřkl i náhradu výdajů za porady s advokátem.

profimedia-0428245076

Podnikatel Ivo Rittig dostal odškodnění za kauzu OIeo Chemical.
Zdroj: Profimedia

  • Podnikatel Ivo Rittig dostal odškodnění za kauzu OIeo Chemical.
  • Zdroj: Profimedia

Kontroverzní podnikatel Ivo Rittig má nárok na odškodné ve výši 649 tisíc korun, které vynaložil na advokáta v kauze tunelování společnosti Oleo Chemical. Rozhodl o tom dnes odvolací senát Městského soudu v Praze. Rittig však původně požadoval částku o 29 tisíc vyšší, ovšem soud označil některé vykázané porady s advokátem za nadbytečné. V samotné kauze Oleo Chemical byl podnikatel osvobozen už v roce 2019, kdy mu však hrozilo až desetileté vězení.

Dnešní rozhodnutí soudu je pravomocné, ovšem Rittigův advokát zvažuje, zda proti němu nepodá ústavní stížnost. Celá kauza byla prý natolik spletitá, že porad bylo zapotřebí mnohem víc než soud Rittigovi uznal. V celé kauze se pak podnikateli nepodařilo prokázat žádný z trestných činů zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Podle spisu šlo o to, že podnikatel měl ze zmíněné firmy vyvést 20 milionů korun, které vypral prostřednictvím jedné karibské společnosti svého obchodního partnera a pak za ně pořídil tři domy v Dubaji.

Rittig byl osvobozen i v kauze jízdenkové aféry pražského dopravního podniku. Za tu požaduje odškodnění pět milionů korun.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky