Současná doprava Karlovým Varům nestačí. Chtějí dálnici i ranvej

Z Prahy do Karlových Varů se dnes jezdí za hodinu a půl. Za pět let by to mělo být výrazně rychleji. Možná v tu dobu už bude nad západočeskými lázněmi kroužit i o poznání více letadel.

Karlovy_Vary_Airport,_enter

Karlovarské letiště možná v brzké době dostane větší ranvej.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Karlovarské letiště možná v brzké době dostane větší ranvej.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dálnice z Prahy do Karlových varů a pravděpodobně i dále k hranici s Německem, se plánuje už dlouho. Přestože k její stavbě došlo, práce jsou zatím zhruba v polovině. Lázeňské město na západě Čech by ji ale kvůli své závislosti na cestovním ruchu potřebovalo co nejdříve. Podle ministra dopravy Maritna Kupky se klade důraz na to, aby stavba skončila v roce 2027, nejpozději rok nato. Příští rok se proto otevře šest a půl kilometru dlouhý úsek u Krupé na Rakovnicku, v dalších se ředitelství silnic a dálnic zaměří na úseky Hořovičky – Hořesedly a Petrohrad – Lubenec. Poté už bude zbývat jen dokompletovat chybějící místa v Karlovarském kraji.

Město však začíná volat po další věci, a tou je přestavba tamního letiště. Přestože v současné době karlovarské letiště odbaví až milion cestujících ročně, jeho přistávací plocha je příliš krátká na to, aby na ní mohla dosedat letadla nízkonákladových společností, která jsou pro turistický ruch ve městě nejdůležitější.

Náklady na rozšíření a prodloužení současné ranveje však dosáhnou miliardy korun. Takovou částku město ani kraj nemají, a proto spoléhají na stát. Pokud by tomuto záměru dalo ministerstvo dopravy zelenou, mohlo by se začít stavět už v roce 2026.

Autor: Jan Skala

Související

457694760_1045270090934121_8797002143869048302_n
Domácí

Místní rozvoj potřebuje krizového manažera. Rakušan nasazuje Kulhánka

profimedia-0908214175
Domácí

ŘSD investuje miliardy do oprav a odolnějších cest po záplavách

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm
Domácí

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm a také obchvat Sezemic

profimedia-0915023339
Zahraniční

Japonské letiště ruší lety. U jeho ranveje vybuchla bomba z druhé světové války