čtvrtek 12. září 2024

Sonda ESA na cestě k Jupiteru využila gravitační manévr u Země

Evropská vesmírná agentura (ESA) úspěšně nasměrovala svou sondu Juice na cestě k Jupiteru pomocí gravitačního manévru u Země a Měsíce.

Vizualizace gravitačního manévru sondy Juice u Země.

Vizualizace gravitačního manévru sondy Juice u Země.
Zdroj: ESA

  • Vizualizace gravitačního manévru sondy Juice u Země.
  • Zdroj: ESA

Evropská sonda Juice, jejímž cílem je průzkum Jupiterových měsíců, proletěla 19. srpna kolem Měsíce a 20. srpna kolem Země. Tento manévr, během kterého se sonda pohybovala nad jihovýchodní Asií a Tichým oceánem, umožnil přesnou úpravu jejího kurzu a rychlosti v rámci mise. Díky gravitačnímu manévru sonda ušetřila palivo a získala potřebnou energii k pokračování své cesty sluneční soustavou.

Mise byla podle ESA „velmi riziková“ a vyžadovala přesnou navigaci v reálném čase. „Díky precizní navigaci jsme spotřebovali jen minimální množství paliva. To nám umožní udržet si rezervy na případné problémy nebo na prodloužení vědecké části mise,“ uvedl Ignacio Tanco, manažer operací sondy. Během průletu sonda také otestovala své vědecké přístroje. Jedna z kamer na palubě pořídila detailní snímky Země a Měsíce, které budou zveřejněny v nadcházejících týdnech.

Po průletu kolem Země pokračuje Juice k Venuši, kam dorazí v srpnu 2025. Následně se opět vrátí k Zemi a provede další dva průlety v letech 2026 a 2029, než v červenci 2031 dorazí k Jupiteru. Tam sonda provede detailní průzkum planety a jejích měsíců Ganymedu, Callisto a Europy, které by mohly skrývat oceány vhodné pro potenciální život. Celkově sonda během své mise provede 35 průletů kolem těchto měsíců a bude zkoumat nejen jejich prostředí, ale i interakce mezi Jupiterem a jeho měsíci.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

Vizualizace sondy Europa Clipper
Zahraniční Vesmír

Sonda Europa Clipper překonala technické potíže. Prozkoumá oceány u Jupiteru

Start mise Polaris Dawn
Zahraniční Vesmír

SpaceX vyslalo na oběžnou dráhu posádku s cílem uskutečnit první komerční výstup do vesmíru