pondělí 20. května 2024

Solidarita, nesolidarita, i čeští zemědělci budou bojkotovat ukrajinské obilí

Příští pondělí budou tuzemští zemědělci protestovat u Prahy, další akce bude ve čtvrtek na ukrajinských hranicích. A pokud vláda nepřijde s odpovídajícím řešením, budou prý od března demonstrace narůstat.

profimedia-0845001514

Čeští zemědělci slibují, že protesty budou tvrdší.
Zdroj: Profimedia

  • Čeští zemědělci slibují, že protesty budou tvrdší.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože čeští zemědělci už udělali několik protestních akcích například na Českolipsku, nyní se připojují ke svým evropským kolegům, kteří se hlasitě dovolávají zákazu dovozu obilí a levných potravin z Ukrajiny. Té totiž Evropská unie po začátku války na jejím území zrušila dovozní clo, a tak dovozu nemohou sedláci z ostatních zemí konkurovat. Čeští zemědělci chystají protest na pondělí 19. února, kdy se vypraví směrem na Prahu, aby vládu upozornili na těžkost situace.

Na příští čtvrtek je pak v plánu celoevropská akce, při které by traktory měly zablokovat hraniční přechody s Ukrajinou. Do této se zapojí zejména sedláci z Polska, Slovenska, Maďarska a pobaltských zemí.

Protest proti dovozu ukrajinských komodit by mohla v Česku doplnit ještě nespokojenost s nastavením českých zemědělských dotací, Agrární komora hrozí, že pokud ministerstvo zemědělství, potažmo vláda Petra Fialy (ODS), nepřijde do začátku března s přijatelným řešením, budou demonstrace sílit.

Autor: Jan Skala

Související

alej
Domácí Příroda

Silnice bude lemovat více stromů. Novela mění podmínky

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie