pátek 5. července 2024

Sokolovská uhelná výrazně zdraží teplo. Na vině jsou emisní povolenky

Jak letí nahoru ceny emisních povolenek, tak bude zdražovat i teplo. K takovému kroku se nyní chystá například Sokolovská uhelná.

IMG_0334

Zde se vyrábí teplo pro většinu Karlovarského kraje.
Zdroj: Sokolovská uhelná

  • Zde se vyrábí teplo pro většinu Karlovarského kraje.
  • Zdroj: Sokolovská uhelná

Až o čtvrtinu bude v příštím roce zdražovat společnost Sokolovská uhelná, která je největším výrobcem tepla v Karlovarském kraji a kromě samotných Karlových Varů zásobuje také Sokolov, Chodov, Nové Sedlo, Bukovany a okolí. Podnik však upozorňuje na fakt, že i přes zdražení bude výroba tepla z uhlí levnější než ze zemního plynu. Jak ale vyplývá ze zprávy, kterou společnost vydala, procesy spojené s těžbou uhlí, tedy i náklady na práci lidí, tvoří nyní menší část ceny tepla.

Důvod, proč Sokolovská uhelná přistupuje ke zdražení, je totiž jiný. Může za to vzrůstající cena emisních povolenek, která už bude tvořit více než polovinu z celkové ceny tepla. Kromě růstu cen povolenek se očekává také zvyšování poplatku z vydobytého nerostu.

Ceny emisních povolenek, tedy nástroje Evropské unie pro regulaci skleníkových plynů, kterými chtějí evropští lídři značně omezit spalování fosilních paliv, vystřelily nahoru po roce 2020. Jestli před třemi lety se platilo 25 eur za tunu vypuštěného oxidu uhličitého, dnes je to více než 100 eur a očekává se další razantní zvyšování této sumy.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Karlovarský kraj

266b663952fa2bbe2902d895cd806419
Zahraniční

Green Deal naruby. Indie spustí nejvíc uhelných elektráren za poslední léta

12106809266_8bae81a10a_b
Zdraví

Znečištěné ovzduší zabije denně tisíce dětí

stavba
Ekonomika

V Česku se loni prostavělo téměř 700 miliard