neděle 8. září 2024

Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli rekordní počet mláďat

Jeseníky slaví úspěch. Sokoli zde letos vyvedli rekordní počet mláďat.

sokol

Ilustrační foto.
Zdroj: AOPK ČR / Petr Šaj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: AOPK ČR / Petr Šaj

Sokoli v Jeseníkách letos poprvé od roku 2001, kdy zde začali znovu hnízdit, vyvedli 32 mláďat, což je třetí nejúspěšnější rok v novodobé historii. Tento úspěch ukazuje na stabilitu sokolí populace v regionu. Počet hnízdících párů zůstává konstantní, přestože čtyři dospělé samice letos zahynuly. Podle Petra Šaje z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je dostatek volných ptáků, kteří mohou vytvářet nové hnízdní páry.

Při monitoringu sokolích hnízd nám pomáhají fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim jsme letos poprvé zdokumentovali ulovení sokola výrem velkým, jeho kořistí se stala samice sedící na vejcích. Ve dvou dalších případech šlo o predaci kunou, která je v Jeseníkách nejčastějším predátorem. A jedna samice pravděpodobně uhynula po souboji s jinou sokolicí,“ popisuje ornitolog Tomáš Pospíšil, spolupracovník AOPK ČR.

Sokoli jsou v době hnízdění velmi citliví na rušení, na dvou místech, kde se obvykle pohybuje více lidí, jsme letos instalovali informační tabule. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří pokyny respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat,“ dodává Petr Šaj.

Sokol stěhovavý, velikostí srovnatelný s vránou, se dožívá až dvaceti let a loví převážně ptáky do velikosti holuba. Hnízda si nestaví, využívají skalní výklenky či stará krkavčí hnízda. V zimě sokoli přilétají ze Skandinávie, zatímco ti, kteří zde hnízdí, tráví část zimy v jižní Evropě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře