pondělí 16. září 2024

Šok v zoo Hluboká: Návštěvníci zabili losici i s mláďaty

Losice, která nosila dvě mláďata, uhynula v krutých bolestech na těžkou koliku. Nedokázali ji pomoci ošetřovatelé ani veterinář. Zabili ji nejspíš návštěvníci, kteří ji nakrmili sušenkami.

1920x1920_1587499709.518_4688-los_evropsky_-_Jerhotova_333a

Mláďata losa evropského
Zdroj: Zoo Hluboká

  • Mláďata losa evropského
  • Zdroj: Zoo Hluboká

„Naši chovatelé našli ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. Přivolaný veterinární lékař okamžitě zahájil klinické vyšetření. Diagnostikoval těžkou koliku doprovázenou naprostou zástavou činnosti zažívacího traktu a počínajícím oběhovým selháním. Zvíře trpělo velkými bolestmi a nereagovalo ani na ošetřovatele. Losice pouze ležela a kopala kolem sebe. Z nozder a z tlamy jí vytékaly bachorové tekutiny, které již podle zápachu naznačovaly, že došlo k masivnímu poškození trávicí soustavy,“ popisuje na sociálních sítích zoo.

Pitva ukázala, že zvíře někdo z návštěvníků krmil pravděpodobně pečivem či sušenkami.
„Losi jsou zvířata na kvalitu potravy velice citlivá, v podstatě se jedná o potravní specialisty se zaměřením na listy a větvě měkkých dřevin, včetně borovice a smrku. Jakákoliv nevhodná změna v krmení vede k trávicím problémům,“ upozorňuje zoo. Samice byla asi v polovině březosti a čekala dvojčata. Pravděpodobně by bez problému mláďata porodila.

„Tento čin způsobil nejen chovatelskou ztrátu, ale psychickou újmu chovatelům i zbylým obyvatelům losí expozice. Bohužel, chvilková potěcha neukázněného návštěvníka způsobila zásah do života nejen samotného zvířete, ale i zaměstnanců zoologické zahrady,“ doplnila zoo a upozornila, že i přes opakované informování veřejnosti a neustálou osvětu o nekrmení zvířat v zoologických zahradách k těmto incidentům dochází opakovaně, a to i v ostatních zoo.

zoo

Související

left-twin-girl-right-twin-boy
Zahraniční Fauna

Nejstarší pandí matka přivedla na svět v Číně dvojčátka

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel