pátek 13. září 2024

Sociální síť X ztrácí uživatele v EU

Počet uživatelů sociální sítě X, dříve Twitter, v Evropské unii klesl, ale zůstává nad hranicí stanovenou pro povinnost dodržovat přísná pravidla podle Aktu o digitálních službách (DSA).

profimedia-0893553272

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Sociální síť X, kterou pod dřívějším názvem Twitter koupil Elon Musk v říjnu 2022, přichází v Evropě o uživatele. Zatímco letos v období mezi únorem a červencem využívalo platformu necelých 106 milionů uživatelů, tak ve stejném období loni to bylo 111,4 milionu.

Přesto však X zůstává výrazně nad limitem 45 milionů uživatelů, který Evropská komise stanovila pro kategorie tzv. Velkých online platforem (VLOP). Podle pravidel DSA musí tyto platformy každých šest měsíců poskytovat informace o průměrném počtu aktivních uživatelů v EU. Komise pak tyto údaje využívá k posouzení povinností, jako je ochrana uživatelů, moderace obsahu a zajištění transparentnosti.

Síť X se dostala pod drobnohled Bruselu kvůli obviněním z šíření dezinformací. V prosinci loňského roku zahájila Evropská komise vyšetřování ohledně nakládání s dezinformacemi na X. Nedávné reakce X na nepokoje v Británii, kdy Musk šířil rétoriku vedoucí k násilí, mohou být v tomto šetření také zohledněny. EU komisař Thierry Breton minulý týden varoval Muska před nutností dodržovat zákony DSA, což způsobilo napětí mezi Muskemi a představiteli EU.

Autor: Šimon Mitro

Související

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

image (2)
Domácí

Senátorka šířící dezinformace tvrdí, že noviny zveřejnily poplašnou zprávu

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly