sobota 5. října 2024

Sociální demokraté si do čela zvolili Maláčovou, Dienstbiera vypískali

Maláčová před volbou předsedy SOCDEM upřednostňovala spolupráci s komunisty, Dienstbier se Stranou zelených. Členská základna dala přednost první variantě.

264716412_1978752572291249_3789611333268006179_n

Nově zvolená předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová.
Zdroj: Facebook/Jana Maláčová

  • Nově zvolená předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová.
  • Zdroj: Facebook/Jana Maláčová

SOCDEM po Michalu Šmardovi, který odstoupil po propadu v krajských a senátní volbách z postu předsedy strany, povede bývalá ministryně práce a sociálních věcí vlády Andreje Babiše, Jana Maláčová. Ta se o předsednické místo utkala s někdejším neúspěšným prezidentským kandidátem a exministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Pro něho nakonec volba dopadla debaklem, který se neočekával.

Členská základna sociálních demokratů se zvolením Maláčové vydala vstříc spolupráci s KSČM, kterou zvolená předsedkyně navrhuje i v rámci koalice STAČILO!. Proti tomu se ostře vymezil právě Dienstbier, který uvedl, že SOCDEM není antisystémová strana a ani by s takovými neměla spolupracovat. Když uvedl, že spolupráce s komunisty je popřením základních sociálnědemokratických principů, přerušila jeho projev vlna nesouhlasných výkřiků.

Maláčová by s KSČM chtěla spolupracovat v rámci širokého levicového bloku, který by tvořil skutečnou opozici vůči současné vládě ve volbách v příštím roce. Několik nesouhlasících straníků jí za to označilo za Zdeňka Fierlingera, tedy bývalého předsedu vlády, který v roce 1948 vehnal sociální demokracii pod KSČ.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0915800477
Domácí Krajské volby

Starostové se Spolu povedou Liberecký kraj. Stačilo! žádá přepočet hlasů

Jana Maláčová a Jiří Dienstbier se utkají o post předsedy SOCDEM.
Domácí

Sobota rozhodne, kdo povede SOCDEM. Ve hře je Maláčová a Dienstbier

profimedia-0901579469
Domácí Česká politika

Mráčková Vildumetzová povede ANO a SOCDEM v Senátu

profimedia-0907002892
Domácí

SPD míří do vedení krajů. Minimálně ve dvou z nich povládne spolu s ANO