Snový start do turnaje. Němci rozdrtili Skoty 5:1

Domácí tým rozhodl zahajovací zápas Eura již v první půli, Skotové nevystřelili ani jednou na bránu soupeře

profimedia-0881703866.jpg

Navrátilec. Tony Kroos se vrátil do německé reprezentace, rozdal přes stovku přihrávek a pak si mohl zatleskat. Jeho tým vyhrál 5:1.
Zdroj: profimedia

  • Navrátilec. Tony Kroos se vrátil do německé reprezentace, rozdal přes stovku přihrávek a pak si mohl zatleskat. Jeho tým vyhrál 5:1.
  • Zdroj: profimedia

Ideální začátek šampionátu. Takhle si jej Němci nejspíš nepředstavovali ani ve snu. Tým Juliana Nagelsmanna sroloval v úvodním zápase mistrovství Evropy skotský výběr 5:1 a získal povinné tři body do tabulky skupiny A.

Případnou nervozitu domácího výběru a nadšení hlasitých skotských fanoušků ztlumila brutální převaha německého výběru a hodně zatažený blok soupeře z britských ostrovů od první minuty utkání.

Hru dirigoval navrátilec Tony Kroos a dělal to skvěle. Za první poločas rozdal 57 přihrávek a ano, nezkazil ani jednu. V 10. minutě našel dlouhým míčem na pravé straně Jushuu Kimmicha, který posunul balón na střed pro Floriana Wirtze a kanonýr Leverkusenu poprvé prostřelil Gunna – 1:0.

V 19. minutě už to bylo 2:0. Svůj um poprvé naplno prokázal Jamal Musiala, když si zasekl míč kolem McTominaye a zavěsil pod břevno.

Těsně před závěrem poločasu Porteous prošlápl holeň kapitána domácích Gündogana na hranici malého vápna a definitivně rozhodl o osudu utkání. Po zásahu VARu dostal červenou kartu a nařízenou penaltu proměnil Havertz – 3:0.

Druhý poločas se v podstatě jen dohrával. Němci kroužili kolem skotské svatyně jako v házené. Prosadit se dokázal až v 68. minutě Niclas Füllkrug, který napálil odražený míč nekompromisně k tyči.

I další branku vstřelili Němci, ale do vlastní branky. Neškodný centr Skotů v 87. minutě srazil do vlastní obránce Rüdiger. Skotové tak dosáhli nemožného. I když ani jednou nevystřelili na bránu, snížili na 4:1.

Němci poté v samotném konci z 10. střely na bránu posunuli skóre na 5:1, Emre Can obalil svůj pokus přesně k tyči.

Euro 2024, skupina A: Německo – Skotsko 5:1 (3:0). Branky: 10. Wirtz, 19. Musiala, 45.+1 Havertz, 68. Füllkrug, 87. vlastní Rüdiger, 90.+3 Can

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0884333268.jpg
Fotbal EURO 2024

Začnou Francouzi konečně dávat góly a zlomí Rakušané hrozivou bilanci?

profimedia-0884364586.jpg
Fotbal EURO 2024

Smrtící poslední střela a slzy Modriče a spol. Italové poslali Chorvaty domů

Chorvaté musí nad Italy vyhrát
Fotbal EURO 2024

Chorvaté jdou na Italy, šanci postoupit má i Albánie

profimedia-0884141734.jpg
Fotbal EURO 2024

Němci uhájili vítězství ve skupině, Maďary (možná) spasil gól ve sté minutě