pátek 18. října 2024

Sněžka dostane kanalizaci i vodovod. Obojí se povede z polské strany

Voda na Sněžku a splašky z ní se už nebudou vozit v kontejnerech lanovkou. Právě vzniká projekt napojení nejvyšší tuzemské hory na polský řad.

Sněžka_-_panoramio_(1)

Na Sněžku povede vodovod i kanalizace.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na Sněžku povede vodovod i kanalizace.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Řešení problému, jak odvádět splašky z nejvyšší tuzemské hory a navíc na její vrchol přivést vodu, spěje do zdárného konce. Už příští rok by se mělo začít pracovat na projektu, který obojí v roce následujícím zajistí. Podle vyjádření vedení krkonošského národního parku (KRNAP) se kanalizace i vodovod na vrchol hory povedou z polského města Karpacz. Část vedení ale povede i na české straně hory a zde se několika miliony bude na stavbě podílet i Správa KRNAPu a město Pec pod Sněžkou. Většina finanční zátěže ale bude ležet na polské straně.

Situace ohledně sociálního zařízení na vrcholu hory je podle KRNAPu neudržitelná. V hlavní turistické sezóně se na vrchol vypraví kolem 10 tisíc turistů a pro ně slouží pouze jeden záchod na stanici lanovky.

Dosud se splašky ze Sněžky svážely lanovou dráhou. Ročně se jednalo až o 350 tisíc litrů. Stejnou cestou, v objemových kontejner se na vrchol hory dopravovala i voda.

Autor: Jan Skala

Související

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovka na Petřín definitivně ukončí provoz

Keilberg02
Domácí

Klínovec bude mít vodovod i kanalizaci, řekl soud. Božímu Daru se to však nelíbí

Lanovka_na_Sněžku,_jízda_vzhůru
Domácí

Tragédie pod Sněžkou: Z ujíždějícího kočárku vypadlo miminko, nepřežilo