sobota 19. října 2024

Sněmovna využívá umělou inteligenci k přepisu jednání, těsnopis ale neopouští

Zkvalitnit a zpřesnit záznamy z jednání Poslanecké sněmovny má umělá inteligence. Vedoucí stenografů tento týden představil využití umělé inteligence, která dokáže převést hlas na text i rozpoznat jednotlivé mluvčí.

356672401_614582810768897_7128000537862072666_n

Těsnopis ze Sněmovny nezmizí, ale bez AI už se dolní komora neobejde.
Zdroj: Facebook Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

  • Těsnopis ze Sněmovny nezmizí, ale bez AI už se dolní komora neobejde.
  • Zdroj: Facebook Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Umělá inteligence má zároveň usnadnit vyhledávání v záznamech. „Jedná se o první využití umělé inteligence při zajišťování služeb, které poskytuje Kancelář Poslanecké sněmovny,” říká vedoucí kanceláře Martin Plíšek. Tím se podle něj vyřeší problém s nedostatkem stenografů, protože se těsnopis na školách už dlouhá léta nevyučuje.

Aplikace, kterou Sněmovna využívá, nese názve Beey a testovala se několik měsíců. Jde o nástroj pro rozpoznáváním řeči, který využívá hluboké neuronové sítě. Využívají ji i ministerstva zahraničních věc a spravedlnosti, Česká národní banka, policie a vysoké školy. Ministerstvo spravedlnosti a Poslanecká sněmovna jsou zároveň prvními institucemi v Česku, které aplikaci integrují přímo do svých vnitřních procesů.

Práce stenografů i nadále ale zůstává důležitá a ve Sněmovně nezbytná. „Tato technologie přichází vlastně včas, protože zájemců o práci stenografa stále ubývá. Místo nich přichází zapisovatelé a editoři, kterým využití umělé inteligence při záznamech jednání Sněmovny pomůže pokračovat v nejvyšší kvalitě se zápisy, s nimiž jsme začali v roce 1848, čili skoro před dvěma sty lety,“ říká vedoucí oddělení stenografické služby Pavel Dibelka.

Autor: Michaela Dočkalová