pondělí 8. července 2024

Sněmovna schválila korespondenční volbu, SPD zuří

Tři dny na cestách a desítky tisíc za letenky, aby se dostali na zastupitelský úřad a mohli vhodit lístek do urny – i tak vypadala účast u voleb pro obyvatele České republiky, kteří studují nebo žijí v zahraničí. Teď se jim uleví.

Volby na české ambasádě v New Yorku.

Volby na české ambasádě v New Yorku.
Zdroj: Twitter @mzvcr

  • Volby na české ambasádě v New Yorku.
  • Zdroj: Twitter @mzvcr

Češka Alice žije v Perthu. Na zastupitelský úřad do Sydney, kam prozatím kvůli volbám musela, to má 3 300 kilometrů. „Konečně schválili korespondenční volbu. Bylo to úmorné cestování kvůli pár minutám u urny,“ svěřila se Minutovým zprávám žena, která do Austrálie odjela za prací a už v zemi zůstala. Považuje se ale za Češku, bedlivě sleduje dění u nás a má k zemi silný vztah.

Korespondenční volba, tedy možnost volit poštou místo osobně, by mohla platit v následujících sněmovních volbách. „Bude bezpečná a tajná jako v dalších 120 státech světa. Usnadníme hlasování 140 tisícům Čechů ve světě – studentům na Erasmu, lékařům, au-pairkám, lidem na pracovním pobytu. Byl to náš slib, jeden z mnoha kroků k modernímu státu. A ten jsme splnili,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ze 168 přítomných poslanců pro korespondenční volbu hlasovalo 92 z koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů a nezařazený Ivo Vondrák. Proti bylo 75 poslanců ANO a SPD, jeden z poslanců ANO se hlasování zdržel.

Šéf SPD Tomio Okamura už předem avizoval, že pokud korespondenční volba projde, bude usilovat o to, aby ji zrušil Ústavní soud. „Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné, aby při tradičně poměrně těsných rozdílech volebních výsledků o podobě budoucí české vlády rozhodli lidé, kteří v České republice nežijí, neplatí tady daně, neumí česky, nemají k ní žádný vztah a nebudou nést následky svého hlasování,“ prohlásil před časem Okamura. Zapomněl ale, že většina Čechů žijících v zahraničí odjela kvůli studiu, práci nebo přesídlení, a mnozí z nich udržují spojení se svou rodnou zemí a umí česky. Ti, kteří odjeli z jiných motivů a nemusí mít tak pevný vztah k české kultuře nebo jazyku, jsou jen jednotlivci.

Související

GRpaFopXIAAE4QP
Zahraniční

Při volbách ve Velké Británii nesmějí chybět psi. A někdy i kočky a jiné bytosti

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami

François_Hollande_2019_(48754199868)
Zahraniční

Bývalý prezident Francie chce být premiérem. Děsí ho krajní pravice

korespondenční volby
Domácí Česká politika

O korespondenční volbě budou poslanci hlasovat 21. června