pondělí 16. září 2024

Sněmovna doporučila trestní stíhání Donalda Trumpa

Výbor předal Donalda Trumpa ministerstvu spravedlnosti, aby čelil trestnímu obvinění z podněcování povstání a spiknutí proti vládě.

Donald Trump

Donald Trump
Zdroj: Sky News

  • Donald Trump
  • Zdroj: Sky News

Za pokus podvrátit výsledek voleb v roce 2020 při krvavém útoku na Kapitol USA bude Trump předvolán před soud 6. ledna 2023.

Je to vůbec poprvé v historii, kdy Kongres doporučil obvinění bývalého prezidenta. Doporučení ke stíhání přichází po 18 měsících vyšetřování ze strany Sněmovny reprezentantů, která má za úkol pochopit Trumpovo spiknutí s cílem zabránit Joeovi Bidenovi v nástupu do úřadu.

Výbor se domnívá, že existuje více než dostatek důkazů pro trestní stíhání bývalého prezidenta Trumpa za napomáhání a utěšování těch v Kapitolu, kteří se zapojili do násilného útoku na Spojené státy,“ řekl kongresman Jamie Raskin.

Výbor obvinil Trumpa z porušení čtyř federálních trestních zákonů, včetně těch, které se týkají maření oficiálního jednání Kongresu, napomáhání povstání a spiknutí s cílem podvést Spojené státy. Uvedla také, že se Trump mohl dopustit pobuřujícího spiknutí – stejného obvinění, za které porota minulý měsíc uznala vinnými dva členy pravicové milice Oath Keepers.

Zdroj: The Guardian

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci