sobota 27. července 2024

Sněhová situace je kritická. V Orlickém Záhoří přesto otevřeli nový skiareál

Nové lyžařské centrum v Orlickém záhoří sice otevřelo, ale se sněhem je, stejně jako jiné hory v republice, na štíru. Na druhou stranu ale má nejdelší lanovku v Orlických horách.

426830909_1523846205061622_664531881811824821_n

Skiareál Orlické Záhoří v den otevření. Pohled na něj je už spíše jarní.
Zdroj: Facebook Orlické Záhoří

  • Skiareál Orlické Záhoří v den otevření. Pohled na něj je už spíše jarní.
  • Zdroj: Facebook Orlické Záhoří

Současný ráz počasí zimním sportů nepřeje a skiareály napříč celou republikou se musí potýkat s nedostatkem sněhu a provoz sjezdovek řešit umělým zasněžováním. V Orlických horách se i navzdory tomu rozhodli v sobotu otevřít nové lyžařské středisko, které vzniklo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. To návštěvníkům nabízí 1 650 metrů dlouhou sjezdovku z druhého nejvyššího vrcholu tohoto pohoří v severovýchodních Čechách. Hned v neděli se sjezdovka zavřela kvůli špatným podmínkách, ode dneška hlásí areál, že je v provozu.

Nový zimní středisko má také nejdelší lanovkou v celých Orlických horách, její délka dosáhla 1 450 metrů. Pořízení včetně instalace přišlo skiareál, který z 35 procent vlastní obec Orlické Záhoří, na 155 milionů korun. U dolní stanice je půjčovna lyžařského vybavení, lyžařská škola a občerstvení.

Předpověď počasí pro lyžaře příliš optimisticky nevypadá. Teploty by se tento týden měly pohybovat mezi pěti a deseti stupni, nad nulu se podívá rtuť teploměru i na horách. Konec února sice zatím slibuje mírné ochlazení, ale meteorologové už poté vyhlížejí příchod jarních dnů.

Autor: Jan Skala

Související

Jizerka,_lávka_u_Staré_celnice
Domácí

Svatá Anna, chladna z rána. Pranostika se vyplnila na Šumavě a Jizerských horách

horko
Zahraniční

Peklo v Řecku: Přestává se pracovat, památky se turistům zavírají

blesky
Domácí Počasí

Na Ostravsku hrozí silné bouřky

slunečno
Domácí Počasí

Meteorologové upravili výstrahu. Moravu sežehnou vedra i v úterý