pátek 20. září 2024

Sněhová bouře si vyžádala několik obětí v Japonsku

Japonsko a Jižní Korea byl v posledních dnech pod palbou sněhové bouře. Na letištích čekají tisíce lidí a několik osob na následky mrazů a sněžné kalamity přišlo o život.

Sněhová bouře v Japonsku (leden 2023)

Sněhová bouře v Japonsku (leden 2023)
Zdroj: Park Ji-ho/Yonhap/AP

  • Sněhová bouře v Japonsku (leden 2023)
  • Zdroj: Park Ji-ho/Yonhap/AP

Po extrémním zimním počasí, kterému čelily Spojené státy na konci roku, se abnormální mrazy a sněhové bouře objevily v Jižní Koreji a Japonsku. Teploty se pohybovaly v posledních dnech i přes den kolem mínus dvacet stupňů. Japonsko na následky sněhové bouře a mrazivých teplot hlásí pět mrtvých a desítky zraněných.

Na letištích v Jižní Koreji bylo odhadem 40 tisíc lidí „uvězněno“ z důvodu zrušených letů. Tisíce Japonců muselo strávit noc ve svých autech a na nádražích, když ve městech Kjóto a Šiga kvůli nepřízni počasí nejezdily vlaky. Na silnících se tvořily i stokilometrové kolony, jelikož se kamiony zaklínily ve sněhové bouři.

Kromě Japonska a Koreji byly extrémní lednové mrazy zaznamenány i na několika místech Číny, kde naměřili i přes minus padesát stupňů. Podle předpovědi se zdá, že tuhé mrazy by Asii minimálně v nesledujících několika dnech už trápit neměly.

Autor: Šimon Mitro

Související

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou