pondělí 8. července 2024

Smrtící virus Marburg se šíří v Africe, kontinent sužuje také cholera

Světová zdravotnická organizace vyslala tento týden odborníky do Rovníkové Guineje, kde se potvrdilo ohnisko viru Marburg. Vzácná virová hemoragická horečka je podobná ebole, je extrémně nakažlivá a má úmrtnost až 88 procent.

b80bae2a7f6c4a04fbf7fa4dd2c26dc77478a2ce4e8761c9fbf1dcef4675523c_large

Pacient nakažený virem Marburg.
Zdroj: Wikipedia

  • Pacient nakažený virem Marburg.
  • Zdroj: Wikipedia

Rovníková Guinea eviduje devět úmrtí a 16 podezřelých případů s příznaky onemocnění včetně horečky, únavy a krvavých zvratků či průjmů.

"Marburg je vysoce infekční. Díky opatřením orgánů Rovníkové Guineje při potvrzení choroby můžeme rychle reagovat, abychom zachránili životy a zastavili virus co nejdříve," uvedl regionální ředitel WHO pro Afriku Matshidiso Moeti.

V postižených okresech nasadila zdravotnická organizace předsunuté týmy, které mají trasovat kontakty, izolovat nemocné a poskytovat jim lékařskou péči. Organizace spojených národů zase zajišťuje přepravu laboratorních stanů pro testování vzorků a osobní ochranné prostředky pro pět stovek zdravotníků.

Marburg se šíří přímým kontaktem s tělesnými tekutinami infikovaných kaloňů. Choroba začíná vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy a těžkou malátností. U mnoha pacientů se do týdne rozvinou závažné krvácivé stavy. Neexistuje na ni žádný lék ani vakcína.

Afrika bojuje i s další vážnou nemocí – cholerou. V deseti zemích kontinentu bylo jen v lednu o 30 procent víc než za celý loňský rok. Nejvíc nových infekcí a úmrtí se objevilo v Malawi, které čelí nejhorší epidemii za posledních 20 let.

Onemocnění přenášené vodou způsobuje akutní vodnatý průjem a může zabít pacienta už za několik hodin. "Jsme svědky znepokojivého scénáře, kdy konflikty a extrémní klimatické události v Africe zhoršují spouštěče cholery a zvyšují počet obětí na životech," řekl Moeti.

Malawi eviduje od loňského března téměř 37 tisíc případů cholery a 1 210 úmrtí. "Každé smrti v důsledku cholery lze předejít. Nutné jsou ale investice do lepší hygieny a především přístup k bezpečné vodě," doplnil Moeti.

Související

Port_of_Singapore
Ekonomika

Singapur je přetížený. Viníkem jsou jemenští povstalci tisíce kilometrů daleko

profimedia-0880417196
Zahraniční

Jižní Súdán čelí uprchlické krizi kvůli sousední súdánské válce

migrants-aboard-an-inflatable-vessel-approach-the-guided-missile-destroyer-fec78f-1024
Zahraniční

Britská stanice viní řeckou pobřežní stráž. Může prý za smrt migrantů

africká žena
Zahraniční

Na súdánskou nemocnici zaútočili vojáci. Miliony lidí hladoví