středa 9. října 2024

Smrtící třešnička na dortu. Florida má pocítit sílu hurikánu století

Lidé prchají z pobřežních částí Floridy. Příchod hurikánu Milton má být největším úderem letošní hurikánové sezony, možná dokonce nejsilnějším živlem za posledních sto let. Nejčernější scénář počítá i se šestimetrovou vlnou z moře.

GZatFKBWEAAb0YG

Florida se připravuje na příchod hurikánu století.
Zdroj: X

  • Florida se připravuje na příchod hurikánu století.
  • Zdroj: X

Florida zažívá hodiny chaosu a strachu. Dnes večer by na tamní pobřeží a zejména na čtyřsettisícové město Tampa, měl udeřit hurikán Milton, který tamní úřady označují živel století, který nyní má největší sílu na pětistupňové škále, která se označuje jako smrtící. Je možné, že k Floridě dorazí o stupeň slabší. V jeho případě se hovoří o nečekaně pozdním vyvrcholení letošní hurikánové sezony, kterou američtí experti označují za abnormálně silnou.

Z pobřežních oblastí prchají do vnitrozemí stovky tisíc lidé. Celkově se příkazy k evakuaci týkají více než milionů lidí. Podle starostky Tampy Jane Castor riskují lidé, kteří evakuaci odmítnou, setkání s živlem, které pro ně může být smrtelné. Podle prognóz meteorologů by Milton měl na Floridu dorazit dnes mezi 10 a 11 hodinou večerní tamního času.

Za vznikem tohoto živlu, který na Floridu udeří jen pár dnů po nebývale silné bouři Helene, který má na svědomí skoro 230 životů, stojí velmi teplá voda v oblasti Mexického zálivu. Ta je všeobecně zdrojem energie pro hurikány, kterou pak živel nad pevninou částečně ztratí. Milton by však měl přelétnout Floridu a pokračovat dál do Karibiku. S jakou silou zatím meteorologové neodhadují.

Autor: Jan Skala

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

hq720
Ekonomika

Vedení Boeingu dál jednat nebude. Odborářská stávka však bude pokračovat

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok čelí žalobám v USA. Síť ohrožuje zdraví dětí, tvrdí státní žalobci

severnaia-koreia-kndr-diktator-kim-chen-yn-di-puzanchik-kolo
Zahraniční

Kim znovu řinčí zbraněmi. Chce z KLDR udělat vojenskou supervelmoc