čtvrtek 19. září 2024

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

Na první pohled vypadají barevné pralesničky jako žabky z animovaného filmu, ve skutečnosti se ale jedná o smrtelně nebezpečné živočichy. Třeba jed pralesničky strašné dokáže zabít 15 lidí nebo dva slony.

Foto 1_D85_6263

Pralesnička barvířská je na výstavě zastoupena hned několika morfy, tedy barevnými formami. Na snímku morf zvaný Azureus, jehož jedince najdeme v přírodě pouze ve Francouzské Guyaně.
Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

  • Pralesnička barvířská je na výstavě zastoupena hned několika morfy, tedy barevnými formami. Na snímku morf zvaný Azureus, jehož jedince najdeme v přírodě pouze ve Francouzské Guyaně.
  • Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

Poslední šanci spatřit třicet druhů jedovatých pralesniček na jednom místě mají do neděle návštěvníci pražské zoo. V desítkách terárií pobývá pestrá škála amerických obojživelníků včetně nejjedovatější žáby světa, pralesničky strašné, či vzácně chovaných druhů jako je pralesnička tajemná nebo pralesnička batiková Capurgana.

Žáby, jejichž jed používají v Jižní Americe k lovu amazonští indiáni, se po konci výstavy vrátí ke svým odborným chovatelům.

K vidění je například modrá pralesnička barvířská nebo pralesnička strašná, která je nejjedovatější žábou světa. Podle některých autorů její jed stačí k usmrcení deseti tisíc myší, 15 lidí či dvou slonů. Smrtelná dávka pro průměrného člověka je zhruba sto mikrogramů, tedy ekvivalent váhy dvou zrnek kuchyňské soli.

Foto 1_D85_6263

Pralesnička strašná. Foto: Zoo Praha / Petr Hamerník

Související

Foto 3_Z09_6498_export
Ostatní

Užovky, které mají dvojí jed, jsou k vidění v pražské zoo

Foto 2_DSC01158_export
Ostatní

Ztělesněná roztomilost! Vombatí samička Mersey se už předvádí ve výběhu

Barbora a Michal Chalupovi se svým čtyřletým synem Matějem a jeho kamarádem Dominikem se stali miliontými návštěvníky Zoo Praha v roce 2024
Domácí

Zoo Praha přivítala miliontého návštěvníka

orangutan
Světové dny Fauna

Den orangutanů