čtvrtek 19. září 2024

Smrtící imploze ponorky Titan zabila všechny pasažéry

Neměli nejmenší šanci. S takovým závěrem skončilo ve čtvrtek v noci pátrání po zmizelé ponorce, která směřovala k vraku Titanicu v hloubce 3,8 kilometru. Trosky ponorky se našly asi půl kilometru od vraku.

zEsyqazo

Ponorka a její posádka.
Zdroj: Twitter

  • Ponorka a její posádka.
  • Zdroj: Twitter

Imploze je opak exploze, ponorka se kvůli extrémnímu tlaku zhroutila sama do sebe. Jedinou útěchou pro blízké zemřelých cestujících je fakt, že imploze se odehrála ve zlomcích vteřiny a smrt přišla dřív, než si to vůbec mohli cestující připustit. Neočekává se, že by se našla jejich těla.

Toto je příklad vakuové imploze vlakové cisterny při tlaku pouhé jedné atmosféry. Na Titan působilo přibližně 375 atmosfér.

Expertům se už také podařilo objevit anomálii, když analyzovali akustická data. Ta by mohla ukazovat na implozi, která se mohla stát už v neděli.

Na palubě ponorky zemřeli Stockton Rush, generální ředitel společnosti OceanGate Expeditions, která ponorku vlastnila a provozovala, dva členové prominentní pákistánské rodiny, Shahzada Dawood a jeho syn Suleman Dawood, britský miliardář a dobrodruh Hamish Harding a expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet.

"Naše srdce jsou s rodinami a milovanými těch, kteří přišli o život na Titanu. V posledních několika dnech prošli trýznivou zkouškou a my je máme v našich myšlenkách a modlitbách," uvedla společnost OceanGate na svém Twitteru.

Už od roku 2018 upozorňovali odborníci na fakt, že Titan není bezpečný. Jeden z prvních platících cestujících přirovnal ponor z roku 2021 k sebevražedné misi. Ponorka se ovládala herní konzolí, naváděly ji SMS zprávy.

„Vyšetřování toho, co se stalo, bude pokračovat,“ řekl novinářům kontradmirál John Mauger z prvního pobřežního strážního okrsku.

Související

Snímek obrazovky 2024-09-17 133940
Domácí Video

Tři hodiny hledali dívky v rozvodněné řece. Opilec si všechno vymyslel

profimedia-0749316035
Film a TV Výročí

Režisér nejúspěšnějších filmů. James Cameron slaví 70

52118544645_7a7296ca63_b
Zahraniční

Americké ponorky míří na Blízký východ. Stále se čeká íránský úder na Izrael

Plakát k filmu Avengers: Endgame (2019)
Film a TV Kino

Před pěti lety se stalo Endgame nejúspěšnějším filmem všech dob. Avengers kralovali jen krátce