pátek 18. října 2024

Smlouvy na energie končí statisícům domácností

Smlouva na energie skončí v příštích dnech a týdnech až stovkám tisíc domácností, jejichž předchozí dodavatelé v roce 2021 ukončili činnost. Energetický regulační úřad je upozorňuje, aby o prodloužení smluv vyjednávali s předstihem.

Solární a větrná energie

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

Na podzim roku 2021 oznámilo konec činnosti několik firem. Nejvýznamnější z nich byla Bohemia Energy a všechny dceřiné společnosti se zhruba 900 000 odběrných míst. Skončila také například společnost Kolibřík s 28 000 klienty či firma Františkovy energie s 5 000 odběratelů. Celkem od října do prosince oznámilo konec činnosti přibližně deset společností, další následovaly na začátku roku 2022.

Lidé, kteří od nich odešli, zvolili u nového dodavatele často tříletou smlouvu. "Nyní budou stát typicky před rozhodnutím, jestli nechat stávající smlouvu automaticky prodloužit, změnit produkt u stávajícího dodavatele, nebo si najít dodavatele jiného," uvedl Energetický regulační úřad.

„Většina z těchto lidí bude za elektřinu a plyn platit vyšší cenu než dosud. A přitom by mohli ušetřit. Po krachu Bohemia Energy se podepisovaly smlouvy s cenou elektřiny lehce nad třemi tisíci korun za megawatthodinu. Dnes je dodavatelé prodlužují s cenou, která se pohybuje mírně pod čtyřmi tisíci, přitom se dají sehnat dodavatelé, kteří jsou o více než tisíc korun levnější. Podobné to je s cenou plynu, kde se běžně setkáváme s cenou nad 2dva tisíce za megawatthodinu, což je ale skoro dvakrát dražší, než co by zákazník mohl platit, kdyby si smlouvu nenechal automaticky prodloužit,“ vysvětluje ředitel sekce Energo ze společnosti srovnávající ceny Lukáš Kaňok.

Většina smluv na dobu určitou obsahuje ujednání o automatickém prodloužení. Pokud smlouvu některá ze stran nevypoví, pokračuje automaticky dál. Od letoška musí dodavatel zákazníky na blížící se termín prodloužení upozornit minimálně 30 dní předem a oznámit jim novou cenu a další náležitosti.

Někteří spotřebitelé se na úřad přesto obracejí s tím, že je jejich obchodník před prolongací řádně nekontaktoval. Ten doporučuje, aby lidé na konec smlouvy mysleli sami a vyjednávat začali s dostatečným předstihem. Pokud s podmínkami prodloužení nesouhlasí, mohou o změně smlouvy jednat se současným dodavatelem, nebo si najít jiného obchodníka a do 20. dne před prodloužením dosavadní smlouvu vypovědět.

„S rostoucími cenami za distribuční poplatky za energie se toho mnoho dělat nedá. Co ale může udělat každá domácnost? Zajistit si cenu elektřiny a plynu na rok 2025 za aktuální ceny, které jsou momentálně na českém trhu k dispozici bez ohledu na to, co se bude v příštím roce dít,“ doporučuje Kaňok.

Související

Spotřeba elektrické energie
Domácí

Energošmejdi si účtují drahé poradenství nebo vymáhají pokuty

energie
Domácí

Novým dodavatelům energií se nechce vracet přeplatky

energie
Krimi

Podvodník zneužívá jméno energetického úřadu, chce z lidí vylákat peníze

Spotřeba plynu a elektřiny
Ekonomika

Elektřinou a plynem šetříme. Největší pokles spotřeby mají domácnosti