pondělí 16. září 2024

Směr Kábul. Německo vypravilo první letadlo s vyhoštěnými Afghánci

Po dlouhých vyjednáváních se Německo zbavilo 28 afghánských migrantů, kteří na území spolkové země páchali trestnou činnost. Ti dnes ráno odletěli do Kábulu.

Vorfeld_LEJ

Z letiště v Lipsku odlétl deportační let do Kábulu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Z letiště v Lipsku odlétl deportační let do Kábulu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jako první krok na cestě těžké situace, v níž se Německo v posledních letech nachází, je změna v azylové politice spolkové země, která dnes vypravila první letadlo s 28 Afghánci, které ze své země vykazuje kvůli opakovaným trestným činům. Cílová destinace je jasná, afghánské hlavní město Kábul. Let, který dnes ráno odstartoval z Lipska je výsledek dlouhých rozhovorů mezi Berlínem a afghánským vládním hnutím Tálibán, kdy dohodu zprostředkovali vyjednavači z Kataru.

Afghánským delikventům dala německá vláda na cestu také kapesné v podobě tisícovky euro. Ministerstvo vnitra je do Lipska svezlo z různých koutů Německa, kdy někteří byly dokonce ve vyšetřovací vazbě.

Německo začalo migranty z Afghánistánu přijímat v roce 2021, kdy se moci nad touto asijskou zemí chopilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Podobný osud nyní čeká také problematické Syřany, kteří podle nových nařízení poputují zpět do Damašku.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe