pondělí 16. září 2024

Smajlíci bez zájmu. Proč některé emotikony už netáhnou?

Některé dříve populární emotikony mizí v propadlišti dějin. Co stojí za jejich úpadkem?

10 smajlíků, u nichž nejvíce klesá popularita

10 smajlíků, u nichž nejvíce klesá popularita
Zdroj: Superside

  • 10 smajlíků, u nichž nejvíce klesá popularita
  • Zdroj: Superside

Některé emotikony, kdysi nepostradatelné součásti digitální komunikace, nyní čelí úpadku. Podle nedávné zprávy od společnosti Superside, několik emotikonů brzy může vymizet úplně.

Zpráva The Emoji Report: Which emojis are going extinct? analyzuje používání a vyhledávání 100 nejpopulárnějších smajlíků pomocí nástroje Keyword Tool. Zjistila, že 14 emotikonů zaznamenalo pokles v globálním používání, přičemž symbol „OK pomocí spojeného palce a ukazováčku“ vede seznam ohrožených emotikonů, jehož popularita klesla o 66 míst od roku 2013.

Na druhém místě je „červenající se obličej s vykulenýma očima“ a následuje zorbazení „zdvižených dlaní k oslavě“. V USA, Velké Británii a na Slovensku je nejohroženější „ušklíbající se obličej“, zatímco v Evropě mizí „obličej křičící strachem“, který se nejvíce vytrácí ve Francii a Německu, kde jeho používání pokleslo o téměř 47 procent.

Co stojí za úpadkem těchto smajlíků? Dominance nových emotikonů a také nešťastné asociace některých emoji s nenávistnými skupinami. Například „OK pomocí spojeného palce a ukazováčku“ byl některými online uživateli používán jako výraz bílé nadřazenosti, což potvrdila Anti-Defamation League (ADL).

Studie také ukazuje, že podle průzkumu Statista z roku 2023 uvedla desetina mužů, že nikdy nepoužívají smajlíky, ve srovnání s dvacetinou žen. Průzkum YouGov zjistil, že používání smajlíků klesá s věkem, přičemž 15 procent lidí ve věku 65 a více let uvedlo, že nikdy nepoužili emoji, ve srovnání s pouhými třemi procenty respondentů ve věku 18 až 44 let.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok používají dvacátníci jako hlavní zdroj zpráv a dění v politice