Slovensko má prvního prezidentského kandidáta. Je jím Ficův oponent

Bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok oznámil, že nasbíral potřebný počet podpisů, aby se mohl ucházet o post slovenského prezidenta. Další jména se očekávají v následujících týdnech.

Bucharest_Nine_Ministerial_Meeting_in_Tallinn,_October_2021_23

Ivan Korčok, možný budoucí prezident Slovenska.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ivan Korčok, možný budoucí prezident Slovenska.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou příští rok na Bratislavském hradě zatím není vůbec jasné, situace se už ale začíná krystalizovat. Do bojů nyní oficiálně vstupuje první kandidát, který oznámil, že získal potřebný patnáctitisícový počet podpisů od občanů. Je jím bývalý ministr zahraničí z vlády Igora Matoviče a Eduarda Hegera a dlouholetý diplomat Ivan Korčok. Ten se léta profiluje jako zastánce názorů Zuzany Čaputové a oponent současného premiéra Roberta Fica.

Korčok je spjatý s prozápadní liberální stranou Sloboda a Solidarita, kterou zastupoval ve vládě, přestože je celá léta nestraníkem. Jako bezpartijní začal v politice působit už na sklonku federativního Československa. Samostatné Slovensko pak zastupoval na velvyslaneckých postech v Německu a ve Švýcarsku. V roce 2016 jej tehdejší prezident Andrej Kiska jmenoval velvyslancem ve Spojených státech.

Dalším kandidátem, o němž se uvažuje na post budoucího slovenského prezidenta, je předseda vládní strany HLAS-SD a někdejší premiér Peter Pellegrini. Oficiální stanovisko z jeho strany však zatím nepadlo.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

GZFH_onXEAAlJ1R
Zahraniční

González plánuje návrat do Venezuely. Chce se ujmout prezidentského úřadu