Slovenská opozice chce za prezidenta Korčoka. Průzkumy favorizují Pellegriniho

Bývalý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok se opírá o podporu slovenské opozice i prezidentky Zuzany Čaputové. Avšak podle sázkových kanceláří má větší šanci na úspěch Peter Pellegrini.

profimedia-0843875073

Pellegriniho billboard k prezidentským volbám
Zdroj: Profimedia

  • Pellegriniho billboard k prezidentským volbám
  • Zdroj: Profimedia

Středopravicové konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) podpořilo v prezidentských volbách bývalého slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka. Lídři KDH komentovali podporu tím, že očekávají, že bude zastupovat různé společenské skupiny a respektovat ústavní hodnoty. Korčok za podporu poděkoval a zdůraznil, že zůstává občanským kandidátem, který si klade za cíl udržet rovnováhu ve slovenské politice.

Kromě KDH již podpořily Korčoka také Progresivní Slovensko (PS), Svoboda a Solidarita (SaS) a také mimoparlamentní strana Demokraté. Největším konkurentem a dosavadním favoritem prezidentských voleb na Slovensku dle průzkumů i sázkových kanceláří je předseda vládní strany Hlas – sociální demokracie Peter Pellegrini.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 23. března, s případným druhým kolem 6. dubna. Průzkumy naznačují v prvním kole těsný souboj mezi Korčokem a Pellegirnim. Rozdíl je predikován jen kolem dvou až tří procent, kdy Pellegrinimu je přisuzován zisk 38 procent a Korčokovi 36 procent. Podle bookmakerů se stane příštím slovenským presidentem spíše Pellegrini, s kurzem 1,67, oproti Korčokovi s kurzem 2,05.

Autor: Šimon Mitro

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko