Slovenská ministryně kultury se rozhoduje podle Facebooku. Buď podpoří památky, nebo LGBTQ

Slovenské ministerstvo kultury pod palbou kritiky. Poté, co ministryně Šimkovičová oznámila zastavení podpory LGBTQ+ komunitě, zahájil rezort kontroverzní anketu na Facebooku.

profimedia-0823796690

slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová
Zdroj: Profimedia

  • slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová
  • Zdroj: Profimedia

Slovenské ministerstvo kultury čelí vlně kritiky po spuštění kontroverzní ankety na sociální síti Facebook. V ní se občanů ptá, zda by měl úřad podporovat kulturní dědictví nebo akce LGBTQ+ komunity. Anketu vysvětluje tím, že finance na kultury jsou poddimenzované a musí šetřit. Příspěvek na Facebooku již není dostupný.

Ministryně kultury Martina Šimkovičová již před zahájením ankety oznámila, že ministerstvo nebude přispívat na akce pro lidi s odlišnou sexuální orientací. Akce LGBTQ+ označila ironicky za „umění“, které snad přežije i bez státních dotací.

Kroky Šimkovičové ostře kritizuje opozice. Předseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka uvedl, že ministerstvo podléhá tlaku a vkusu ministryně Šimkovičové namísto toho, aby podporovalo kulturu a veřejnou diskusi.

Nejde o první kontroverzní krok slovenského ministerstva kultury od nástupu Ficovy vlády. Rezort kultury vzbudil pozornost například tím, když oznámil přesun peněz určených na boj proti dezinformacím na opravu střechy Slovenské filharmonie či odmítnutím rozpočtu bratislavské galerie Kunsthalle, což vedlo k rezignaci jejího ředitele.

Proti Šimkovičové vznikla petice. Její odstup z postu ministryně kultury zatím stvrdilo svým podpisem více než deset tisíc lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko