úterý 2. července 2024

Slovan Bratislava zamíří do Severní Makedonie

Los prvního předkola Evropských pohárů ukázal soupeře bratislavského Slovanu. Sezóna 2024/25 přinese spoustu změn.

Los pohárů.jpg

Kdo se probojuje do mnichovské Allianz Areny a pozvedne ušatý pohár jako další?
Zdroj: profimedia

  • Kdo se probojuje do mnichovské Allianz Areny a pozvedne ušatý pohár jako další?
  • Zdroj: profimedia

Dnes odpoledne bylo fotbalovým fanouškům nabídnuto nahlédnutí do evropských klubových soutěží. Od 14.00 mohli živě sledovat los prvního předkola nejprestižnější evropské fotbalové soutěže, Ligy mistrů. S hodinovým odstupem se pak odehráli losy Evropské ligy a Konferenční ligy.

UEFA nám už dříve představila nový ‚, švýcarský formát‘‘, který se bude týkat právě ročníku 2024/25, a pravděpodobně i mnoha dalších. Nově se bude všech tří pohárových soutěží účastnit 36 místo dosavadních 32 týmů. Počet manšaftů ale není jedinou, ani nejzásadnější provedenou změnou. Diváci už nebudou sledovat svůj oblíbený tým hrát šest zápasů proti třem soupeřům ve své skupině. Skupiny budou nahrazeny jednou společnou ligou, ve které každý tým sehraje osm zápasů (v Konferenční lize šest) pokaždé s jiným soupeřem. Všichni sehrají dva zápasy proti dvěma různým týmům z každého ze čtyř výkonnostních košů, jeden na venkovním a jeden na domácím hřišti.

Do vyřazovací části pak postoupí nejlepších osm mužstev, které doplní týmy z 9. až 24. pozice tabulky. Ty mezi sebou sehrají ještě jedno kolo navíc. Pak už se bude pokračovat klasickým způsobem známým z předešlých let. Jeden domácí a jeden venkovní zápas proti stejnému soupeři stylem pavouka, který vyvrcholí finálovým utkáním na neutrální půdě.

Hlavně slovenští diváci bedlivě sledovali, jaký soupeř bude vylosován Slovanu Bratislava. Je jím FC Struga, tým ze Severní Makedonie. S papírově slabším soupeřem poměří Belasí síly 9.7. na domácím, a o týden později 16.7. na soupeřově hřišti. Moc velký počet lístků nemůžou podporovatelé Slovanu čekat. Stadion Gradska Plaža, kde hraje FC Struga domácí zápasy, má kapacitu pouhých 800 míst.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0879995217.jpg
Ostatní Házená Final Four

Jíchův Kiel si finále nezahraje. Barcelona vyzve dánský Aalborg

Ademola Lookman byl hrdinou finále Evropské ligy.
Fotbal

Atalanta vyhrála Evropskou ligu, Lookman hattrikem zastavil Leverkusen

Barák se raduje z postupu do finále
Fotbal Konferenční liga

Fiorentina je znovu ve finále, Antonín Barák ale nehrál

profimedia-0866001995.jpg
Fotbal

Plzeň se nemá za co stydět