pondělí 16. září 2024

Slováci to riskli, hokejisté z KHL mohou reprezentovat

Slovenští hokejisté se mohou zapojit do kvalifikačního turnaje o zimní olympijské hry v Itálii. Informovalo o tom vedení slovenského svazu ledního hokeje (SZLH) na dnešní tiskové konferenci.

Martin Pospíšil ve slovenském dresu

Martin Pospíšil ve slovenském dresu
Zdroj: Profimedia

  • Martin Pospíšil ve slovenském dresu
  • Zdroj: Profimedia

Slovenští hokejisté si účast na olympijských hrách v Itálii v roce 2026 musí vybojovat. Obhájci bronzové medaile z posledních olympijských her odehrají kvalifikaci na konci srpna. Kvalifikační turnaj ještě ani nezačal a už se o slovenské reprezentaci hodně mluví. Vedení slovenského svazu nominovalo na kvalifikační turnaj tři hráč z KHL. Trenér Craig Ramsay pozval obránce Martina Gernáta, Mária Grmana a útočníka Adama Lišku.

Slováci hrající v KHL na minulých dvou hokejových šampionátech kvůli svému angažmá v KHL chyběli. Vedení slovenského svazu hráčům reprezentovat nezakázalo, ale hráči se sami omlouvali ze zdravotních, osobních, nebo jiných důvodů.

„Víme, že lidi mají různé názory. My ale chceme bojovat o úspěch a tohle je naše filozofie. Jsme sportovní organizace a nechceme řešit nic jiného. Nechceme řešit politické otázky. V minulosti výkonný výbor hokejistům nezakázal, aby reprezentovali. Bylo to jen o sportovní výkonnosti, ne o tom, kde hrají. Nic se nezměnilo. Jen se změnilo, že hráči, kteří z různých důvodů účast odmítli, teď tři z KHL přijedou,“ řekl během tiskové konference prezident hokejového svazu Miroslav Šatan.

Vedení svazu se pro tento krok rozhodlo po hlasování mezi kluby. Pro účast hráčů působících v KHL bylo 52 procent hlasujících, proti 38 procent a 10 procent se zdrželo hlasování. Hokejový svaz se přiklonil k verzi, že reprezentace má být co nejsilnější bez ohledu na klubovou příslušnost hráčů.

Nyní mohou slovenští hráči působící v KHL bez problémů obléknout slovenský dres. Kvalifikační turnaj se odehraje v Bratislavě od 29. srpna do 1. září a představí se na něm i hráči ze zámoří. Otazník visí nad Martinem Pospíšilem, kterého účast hráčů z KHL nepříjemně překvapila.

„Zaskočilo mě to. V nejbližších dnech se rozhodnu, jestli půjdu reprezentovat," řekl po Denník Šport útočník Calgary Flames. Jeho účast na kvalifikačním turnaji je tak zatím nejistá.

Na tiskové konferenci oznámilo hokejové vedení také prodloužení smlouvy s reprezentačním trenérem o další sezonu. Craig Ramsay dovedl slovenské hokejisty k historickému úspěchu v podobě olympijského bronzu v roce 2022.

Zdroj: hockeyslovakia.sk

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený

Bývalý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Zahraniční

Čaputová bude učit na Stanfordu

417683996_935035384653431_2947199988979657678_n
Zahraniční

Na Slovensku to znovu vře. V hlavních rolích Šimečka a Šimkovičová