čtvrtek 19. září 2024

Slováci jsou s fungováním demokracie méně spokojení než Češi

Téměř čtvrtina Slováků není vůbec spokojena s demokracií ve své zemi, vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.

Slovensko

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Průzkum agentury Ipsos porovnával náladu ve společnosti v souvislosti s demokracií v Česku a na Slovensku. Z šetření vyplývá, že Slováci jsou mnohem méně spokojení než Češi. Na otázku: „Jak jste spokojeni s demokratickým řízením vaší země?“ odpovědělo 55 procent Slováků, že je spíše či zcela nespokojeno. Zatímco na stejnou otázku takto odpovědělo 44 procent Čechů. Zcela spokojeno nebo spíše spokojeno je s demokratický řízením téměř třetina Čechů, ale jen 18 procent Slováků. Zbylí nejsou ani spokojeni ani nespokojeni.

Součástí výzkumu byla i sada otázek týkajících se fungování demokratického systému a role společnosti. 34 procent Slováků je přesvědčeno, že je většina politiků zkorumpovaná, totožný názor zastává třicet procent Čechů. 44 procent Čechů a 43 procent Slováků si myslí, že politici vůbec nenaslouchají tomu, co si myslí obyčejní lidé.

V některých otázkách jsou Češi o poznání pozitivnější. Zatímco jen 16 procent Slováků si myslí, že soudní systém jedná s každým spravedlivě, tak v Česku tento názor zastává třetina obyvatel. Dále si 37 procent Čechů myslí, že většina lidí má dobrou šanci vylepšit si svou životní úroveň. S tímto se ztotožňuje jen 16 procent Slováků.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich