čtvrtek 19. září 2024

Šlo o špionáž uvnitř Evropské unie, šéf BIS zveřejnil cíl Voice Of Europe

Tvrzení vlády, že server Voice Of Europe je proruský a protiukrajinský, potvrdil nyní i šéf BIS Michal Koudelka. Podle něho šlo dokonce i o špionáž uvnitř Evropské unie.

800-af9ba2ab17c77b004489ed8a18493492

Šéf BIS Michal Koudelka odtajnil cíle Voice Of Europe.
Zdroj: BIS

  • Šéf BIS Michal Koudelka odtajnil cíle Voice Of Europe.
  • Zdroj: BIS

Proruský server Voice Of Europe, který se v poslední době skloňuje zejména se jmény bývalého předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody či německého poslance českého původu za stranu Alternativa pro Německo (AfD) Petra Bystroně, měl za úkol špionáž uvnitř struktur Evropské unie. Alespoň to tvrdí šéf české Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michal Koudelka. Dále pak měl server protěžovat v médiích za ruské peníze ty politiky, kteří byli očividně orientovaní na Moskvu a režim Vladimira Putina. Ve hře bylo také červnové ovlivnění voleb do Evropského parlamentu.

Česká vláda kroky proti Voice Of Europe zavedla už koncem března, kdy bylo jasné, že server je ve spojení s Viktorem Medvedčukem a Artemem Marčevskim, což jsou lidi, kteří jsou přímo napojeni na nejbližší okolí prezidenta Vladimira Putina. Zákonodárci proto rozhodli o uvalení sankcí na tento subjekt, který podle nich vystupoval nejen prorusky, ale zároveň i protiukrajinsky.

Koudelka, který dlouhodobě bojuje proti ruskému vlivu a o zejména v rámci Evropské unie, tak striktní přístup vlády ocenil.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů