pondělí 16. září 2024

Slepí paralympijští judisté vidí, hrají karty a mají řidičáky

Obrovský skandál provází start judistů na paralympijských hrách v Paříži. Někteří sportovci z kategorie zcela nevidomých totiž dokážou hrát karty, používat mobil nebo řídit auta.

finch230823_3377_hajiyeva_aze_u48kgj2b

Shahana Hajiyeva překvapivě brala zlato na paralympiádě v Tokiu.
Zdroj: judophotos.com

  • Shahana Hajiyeva překvapivě brala zlato na paralympiádě v Tokiu.
  • Zdroj: judophotos.com

Skandální odhalení přinesla německá televize ARD. Ta zveřejnila záběry, na kterých jeden muž bere ze stolu hrací karty a třídí je v ruce, druhý ovládá svůj mobil a poklepává prsty na obrazovku. Oba přitom soutěží na paralympiádě v Paříži v parajudu v kategorii J1 pro zcela nevidomé sportovce. Podvody se prý týkají parajudistů z Ázerbajdžánu a z Ukrajiny. Ti prý dokonce mají platné řidičáky a jeden z nich se nechal chytit za volantem opilý.

Už na minulé paralympiádě v Tokiu se velmi překvapivě stala vítězkou v kategorii pro zrakově postižené judisty ázerbajdžánka Shahana Hajiyeva. Do Paříže letos nemohla, nedokázala totiž předložit dokumenty o stavu svého zraku.

Zprávy o pokusech o podvádění při klasifikačních postupech přicházejí i z jiných paralympijských sportů. Zemský soud v Kolíně nad Rýnem právě řeší přelomový proces s paraatletem podezřelým z podvádění. Verdikt padne do dvou týdnů a může otřást paralympijským systémem v základech.

Související

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

Arnošt Petráček slaví bronz z paralympiády.
Ostatní Paříž 2024

Plavec Petráček přidal na závěr paralympiády osmou českou medaili

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním

Steve_Perry_09
Zahraniční

Falešné rockové hvězdy v pozici zlodějů. Nepotřebujeme vaše peníze, tvrdí ti praví