čtvrtek 25. dubna 2024

Slavný román Bílá voda míří na prkna Národního divadla

Činohra národního divadla chystá dramatizaci románu Bílá voda spisovatelky Kateřiny Tučkové. Kniha vzbudila v České republice velký zájem a loni v říjnu za ni spisovatelka získala Státní cenu za literaturu. Nyní míří na divadelní prkna.

Národní divadlo

Národní divadlo.
Zdroj: Pixabay

  • Národní divadlo.
  • Zdroj: Pixabay

Národní divadlo představilo plány pro nadcházející 141. divadelní sezónu. Diváci se mohou těšit 81 inscenací, z toho dvacet premiér. Asi největším lákadlem bude dramatizace románu Bílá voda. Kniha vyprávějící o historii ženských řeholních řádů za totality a o postavení žen v katolické církvi se stala skutečnou událostí i čtenářským bestsellerem a inspirovala uznávaného slovenského dramatika Daniela Majlinga k svébytné autorské dramatizaci. V režii Michala Vajdičky ji uvede ND ve Stavovském divadle.

Mezi další očekávané počiny ND se jistě zařadí duo SKUTR, které připraví jedno z nejslavnějších dramat Williama Shakespeara Hamlet. Baletní soubor uvede projekt Holo Harmonies choreografa Maura Bigonzettiho, který propojí divadelní svět, nové technologie, virtuální realitu a hologram. Opera oslaví Rok české hudby a 200. výročí narození Bedřicha Smetany kromě jiného velkým galakoncertem.

Autor: HT

Související

FtKdIJWXwAEgALK
Divadlo Výročí

Karolina Slunéčková by dnes oslavila 90. Předčasně ji však zabila rakovina

divadlo
Světové dny

Den divadla

loutka
Světové dny

Den loutkařství

1654267082-prodana-nevesta-dsc0948foto_ilona_sochorova
Divadlo

Národní divadlo letos prožije rok české hudby. Představí díla klasických mistrů