čtvrtek 19. září 2024

Slavná léta Jarošovského pivovaru jsou pryč. Nyní ho čeká demolice

Ani síla někdejšího hitu kapely Argema Jarošovský pivovar nezachránila. Ten půjde brzy kompletně k zemi a na jeho místě vyrostou nové byty.

profimedia-0176237085

Areál Jarošovského pivovaru bude brzy minulostí.
Zdroj: Profimedia

  • Areál Jarošovského pivovaru bude brzy minulostí.
  • Zdroj: Profimedia

"Léta tam stál, stát bude dál, ten kdo zná Jarošov, zná pivovar,“ zpívala před třiceti lety moravská kapela Argema a svým hitem Jarošovský pivovar, který stojí na okraji Uherského Hradiště, proslavila po celé republice. Text skladby, která trhala rekordy ve sledovanosti v tehdejší hitparádě Eso, už brzy přestane platit. Starý pivovar už totiž v Jarošově stát nebude. Firma, které celý objekt patří, totiž rozhodla o demolici. Místo pivovarských budov, které byly v takovém stavu, že už nešly zachránit, vyrostou bytové domy.

Pivovar v Jarošově stál od 17. století a po první světové válce byl jedním z největších zařízení svého druhu na Moravě. I přes potíže, které měl jako židovský konfiskát za druhé světové války, začal po roce 1948 jako součást státního majetku znovu prosperovat. Po Sametové revoluci, přestože jej právě v té době Argema silně zpropagovala, začal jeho ekonomický sestup a příslovečnou poslední ránu mu daly povodně v roce 1997, po nichž se pivovar uzavřel.

Jarošov však bez výrobny piva nezůstane. Kousek od legendárního areálu vyrostla v roce 2016 nová firma, která sice nemá parametry původního pivovaru, ale zachovává v uherskohradišťské čtvrti tradici.

Autor: Jan Skala

Související

Hofbaude1
Domácí

Kopie Dvoraček možná otevře letos. Původní stavbu zlikvidovala dřevomorka

stažený soubor
Domácí

Vybydlené ghetto půjde k zemi ještě letos. Je však stále plné bezdomovců

Mladá_Boleslav_hlavní_nádraží_(01)
Domácí

Paradox v Mladé Boleslavi. Nádraží mají bourat, přesto dostalo nové hodiny

eb38b1c5-54ee-4a5e-bd2c-ef4d67bb0a30
Domácí

Skleněnému peklu zbývají dva týdny. Místo něj bude obchodní centrum