Slavia díky skvělé první půli ovládla derby se Spartou

Fotbalisté Slávie zvítězili v 312. derby nad Spartou 2:1. Výhru si zajistili vydařeným prvním poločasem.

Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.

Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

  • Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.
  • Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

První ligové derby pražských „S“ letošní sezony hostila v rámci 11. kola Chance ligy Slavia. Experti před tradičně vypjatým zápasem mírně favorizovali domácí, kteří na podzim hrají ve skvělé formě. Ale Sparta jako obhájce titulu zůstávala do minulého týdne také neporažená, navíc se jí nad očekávání daří i v Lize mistrů.

Úvodní minuty 312. derby nicméně potvrdily očekávání, když Chytil hned ve druhé minutě otevřel skóre a zároveň nastavil ráz prvního poločasu.

Slávisté po vstřeleném gólu dál stupňovali svůj tlak, což ve 21. minutě vyústilo ve druhou branku. Tu si po skvělé individuální akci připsal Zafeiris. Sparťané se naopak v prvním poločase vůbec mezi tři tyče a měli tak v šatně nad čím přemýšlet.

Do druhého dějství poslal trenér Sparty Lars Friis na hřiště Lukáše Haraslína, což přispělo ke změně obrazu hry. Hosté postupně stupňovali svůj tlak a v 65. minutě zápas zdramatizoval další náhradník Rahmani, který technickým obstřelem trojice obránců zaskočil gólmana Kinského.

Z následného tlaku zahrozil ještě Haraslín, ale jedenadvacetiletý brankář Slávie byl tentokrát ve střehu. A nepřekonal ho ani Birmančevič, který po povedené kličce zakončoval z úhlu.

Další branky se vyprodaný stadion Eden nedočkal. Zato v závěrečných minutách došlo na tradiční postrkávání, které vyústilo v červenou kartu na obou stranách. Nic se už nezměnilo na tom, že 312. derby pražských „S“ ovládla Slavia a osamostatnila se na čele ligové tabulky s náskokem už šesti bodů právě na Spartu.

SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 2:1 (2:0)

Branky: 2. Chytil (Diouf), 21. Zafeiris – 65. Rrahmani

Žluté karty: 52. D. Douděra (SLA), 60. Chorý (SLA), 72. Diouf (SLA), 86. Wallem (SLA), 89. Provod (SLA), 90+1. Zmrzlý (SLA), 90+4. Bořil (SLA) – 20. Ryneš (SPA), 60. Vitík (SPA), 71. Kairinen (SPA), 87. Preciado (SPA), 89. Solbakken (SPA), 90+4. Vindahl (SPA), 90+7. Rrahmani (SPA)

Červené karty: 90+3. Vitík (SPA) 90+7. Oscar (SLA)

Držení míče: 48 % : 52 %.
Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 22:20.

Autor: Ota Černý

Související

Fanoušci Slavie mají tradičně kvalitní chorea.
Fotbal Chance liga

Slavia hostí nejdůležitější zápas podzimu

Liberec podlehl Jablonci 0:5.
Fotbal Chance liga

Jde to za mnou, říká trenér Liberce po debaklu v Podještědském derby

Losování třetího kola MOL Cupu.
Fotbal MOL Cup

Los domácího poháru: Sparta přivítá Zbrojovku Brno

Tomáš Chorý vstřelil vyrovnávací branku.
Fotbal Evropská liga

Slavia díky vydařené druhé půli s věhlasným soupeřem remizovala