Sláva pominula. Stadion dostal demoliční výměr

Generace fotbalistů prožily svou aktivní kariéru na stadionu Za Lužánkami v Brně. Ten ale brzy budou připomínat jen staré fotografie.

Za_Lužánkami_panorama_2

Zpustlý stadion Za Lužánkami čeká demolice.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zpustlý stadion Za Lužánkami čeká demolice.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když se před sedmdesáti lety slavnostně otvíral brněnský fotbalový stadion Za Lužánkami, patřil k nejmodernějším v zemi a na jeho ochozy se vešlo až padesát tisíc diváků. Přestože jeho stavba byla komplikovaná a narušila ji druhá světová válka, historicky první utkání, které se uskutečnilo 5. listopadu 1953 mezi československou Dobrovolně sportovní organizací Baník a sovětským celkem Dynamo Moskva, sledoval k prasknutí nacpaný stadion. Dobu své největší slávy zažil v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy přibyla jedna tribuna, čímž se stal největším v zemi. V té době byl domovským místem pro celek Rudá hvězda Brno, posléze Zbrojovka Brno.

Strmý pád přišel po roce 1989, a přestože se na stadionu hrálo ještě v devadesátých letech, v roce 2001 jej fotbalová asociace prohlásila za nezpůsobilý pro potřeby fotbalové ligy. I když o mnoho let později, v roce 2015, začala skupinka nadšenců s drobnými opravami, které měly vést k jeho záchraně, verdikt, který padl posléze, byl nemilosrdný. S demoličními pracemi by se mělo začít v polovině příštího roku.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0885465817
Domácí

Demolice stadionu za Lužánkami: Po odstranění tribun se prostor otevře veřejnosti

stažený soubor
Domácí

Ostuda České Lípy půjde k zemi. Zchátralé nádraží nahradí zelená plocha

chátrající budova
Domácí

Chátrající budovy zmizí díky 120 milionům od státu

Vizualizace rychlotrati mezi Brnem a Přerovem.
Domácí

Hledá se zhotovitel rychlotrati mezi Brnem a Přerovem