pondělí 6. října 2025

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic

Rizikové jsou také brambůrky, mražené polotovary, instantní polévky a další ultrazpracované potraviny.

50432119403_3232b0dc4c_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Ultrazpracované potraviny mají nízkou výživovou hodnotu a jsou plné nezdravých chemických látek jako jsou umělá barviva, dochucovadla, emulgátory nebo konzervační látky proti plísním a bakteriím. Ty v těle způsobují záněty a oslabují imunitní systém, což vytváří perfektní podmínky pro rakovinové bujení. 

Lékaři, kteří sledovali jídelní návyky více než sto tisíc lidí po dobu 12 let a porovnávali je se zdravotními záznamy, zjistili, že osoby, která konzumovaly ultrazpracované potraviny ve velkém, měly riziko vzniku rakoviny plic o 41 procent vyšší, než lidé, kteří se jim zcela vyhýbali, nebo je konzumovali jen příležitostně.

Podle odborníků studie neříká, že rakovinu plic způsobuje konzumace ultrazpracovaných potravin. Má ale podle nich na propuknutí nemoci značný podíl.

Autor: Zuzana Beranová

Související

nemocnice
Zdraví

Za rakovinu tlustého střeva nejspíš mohou ultrazpracované potraviny

supermarket
Domácí Jídlo

Češi čtou etikety málo. Jen každý sedmý sleduje složení potravin

pitná voda
Domácí

Čechům chybí minerální látky, ohrožuje je také nadměrný hluk

očkování
Zahraniční Zdraví

V Pákistánu dostanou miliony dívek vakcínu proti rakovině děložního čípku