Sladidlo aspartam, které je přísadou nápojů jako Coca-Cola či Sprite, sirupů, limonád, energetických nápojů, ale také žvýkaček, bonbonů či mléčných výrobků, může být dle Světové zdravotnické organizace (WHO) potenciálně karcinogenní.
Přestože je podle WHO aspartam potenciálně rakovinotvorný, tak nedojde k žádnému zákazu v potravinářském průmyslu. WHO totiž zároveň oddává, že v případě omezené spotřeby je sladidlo z hlediska zdraví bezpečné.
Podle WHO je bezpečné zkonzumovat 40 miligramů aspartamu na jeden kilogram váhy uživatele. V plechovkách s nápoji, které obsahují aspartam, je většinou obsaženo 200 až 300 mg tohoto sladila. Tudíž dospělý člověk vážící 70 kilogramů by musel vypít 14 plechovek nápoje denně, aby překročil doporučenou dávku aspartamu.
Nejjednodušší je tedy omezit spotřebu ochucených nápojů. Potenciální riziko hrozí podle WHO pouze těm, kteří konzumují nepřiměřené množství potravin a nápojů s aspartamem.