neděle 8. září 2024

Sládek na Hrad! Poslední volby československého prezidenta byly fraška

Přesně před 32 lety se z voleb do funkce prezidenta Československa stala fraška. Ve volbě totiž neuspěl ani jediný tehdejší kandidát, předseda republikánů Miroslav Sládek.

Miroslav_Sladek_na_demonstraci_na_Namesti_Svobody_v_Brne

Miroslav Sládek, přezdívaný Mr. Bean české politiky, kandidoval na prezidenta ČSFR před 32 lety neúspěšně.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Miroslav Sládek, přezdívaný Mr. Bean české politiky, kandidoval na prezidenta ČSFR před 32 lety neúspěšně.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poslední půl rok existence Československa připomínalo spíše předsmrtnou křeč federace, kdy dokonce nebyla obsazená ani pozice hlavy státu. Během července 1992 se konalo několik voleb, které však rozuzlení patové situace nepřinesly. Při těch, které připadly na den přesně před 32 lety, tedy na 16. července 1992, už zůstal jediný kandidát, šéf tehdejších československých republikánů Miroslav Sládek.

Poté, co v prvním kole nebyl překvapivě zvolený dosavadní prezident Václav Havel, se v kole druhém ucházel o post prezidenta právě Sládek. Tomu však poslanci Federálního shromáždění dali důvěru oproti Havlovi pouze poloviční, a proto se nakonec ani Sládek nestal hlavním představitelem státu, který byl už kvůli národnostním sporům odsouzený k zániku.

Pět dnů po Sládkově nezvolení Havel definitivně opustil svůj úřad, čímž symbolicky zavřel československou kapitolu. Volby prezidenta ČSFR se opakovaly do konce roku 1992 ještě několikrát, ale zcela neznámé osobnosti jako Marie Kristková, Zdeněk Pinta, Zdeněk Procházka a Josef Včelař-Kotas už spíše vážnost funkce degradovaly.

Po rozpadu federace se pak do čela samostatného českého státu vrátil Václav Havel a Miroslav Sládek se stal po celý zbytek 90. let jeho velkým kritikem.

Autor: Jan Skala

Související

GIU-R16bgAAguiL
Domácí

Bill Clinton po 30 letech přijel na místo, kde hrál na saxofon od Václava Havla

de7527b55a410131ae61011ac447e2b5
Domácí

Hus taky umřel na hranici, řekl Palach. Jeho protest proti okupaci skončil smrtí

profimedia-0831951230
Domácí

Českou republiku zahalil státní smutek. Předchozí byl před čtyřmi lety

C7769F74-BD07-4F8B-8526-2F90EEE7E90E_w1080_r0_s
Ostatní

Biografii Bohumila Hrabala napsal polský bohemista. Konečně vyšla i v češtině