neděle 8. září 2024

Skutečné příběhy Malého pitavalu: Vybíral je elitní policista z archivu kriminálky

Ze stejného formátu jako Malý pitaval z velkého města čerpali i tvůrci věhlasného seriálu Případy 1. oddělení. Zpracování skutečných kriminálních případů je divácky velmi atraktivní.

143655_1280

Pražská mordparta z Malého pitavalu.
Zdroj: Youtube

  • Pražská mordparta z Malého pitavalu.
  • Zdroj: Youtube

Seriál Malý pitaval z velkého města se stal v posledních letech prázdninovým fenoménem, když každé léto si jej vybírají tuzemské televize ke svým reprízám. Přestože nabízí více než 40 let staré příběhy z pražského podsvětí, jeho formát je pořád lákavý. Zejména tím, že slavný scénárista Jaroslav Dietl přizval k realizaci elitního policista Leoše Jirsáka, který byl v té době známý z televizního pořadu Federální kriminální ústředna pátrá. Ten pak případ vytáhl z kriminalistického archivu a Dietl je zasadil do osudů hlavních post pražských policistů. Stejného schématu pak využíval nepoměrně mladší a rovněž velmi úspěšný seriál Případy 1. oddělení.

Seriál je rovněž známý svým silným hereckým obsazením, kdy partu operativců tvoří Pavel Zedníček, Vlastimil Hašek, Jíří Krampol a Michal Pešek, jimž šéfu jako Břetislav Kubát herec Ladislav Frej. Ten si dokonce pro natáčení musel oholit svůj charakteristický plnovous, protože schvalovatelé argumentovali tím, že takto policista nevypadá.

Seriál se natáčel nadvakrát, kdy prvních devět případů pochází z roku 1982 a dalších šest se o čtyři roky mladší. Prošla jím celá plejáda hvězdných herců, od staré školy v podobě Rudolfa Hrušínského, Josefa Kemra, Jaroslava Moučky či Oty Sklenčky až do tehdejší idoly mladé generace Lukáše Vaculíka nebo Ondřeje Pavelky. Zajímavostí jistě je, že v díle Benjamínci se objeví zpěvák Miki Volek a v díle Kasař mladá Anna K., která měla dosáhnout popularity jako zpěvačka až o řadu let později.

Autor: Jan Skala

Související

368862485_133771963121238_3513458709550035577_n
Film a TV

Stigma jedné role. Vladimír Brabec nikdy nevykročil ze stínu majora Zemana