pátek 18. října 2024

Skotskému referendu o nezávislost přibyla další překážka

Britský nejvyšší soud odmítl myšlenku, že by skotský parlament mohl vyhlásit referendum o nezávislosti.

Ilustrační foto

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Skotský regionální parlament nesmí vyhlásit nové referendum o nezávislosti, rozhodl Nejvyšší soud Spojeného království. Předseda soudu uvedl, že otázky budoucnosti unie jsou rezervovány k hlasování pouze poslancům v londýnském Westminsteru. Pokud by se referendum opravdu konalo, muselo by být vypsáno po dohodě britské a skotské regionální vlády, jako tomu bylo před osmi lety. Aktuální politická reprezentace se k tomuto kroku staví negativně.

Myšlenku lidového hlasování o nezávislosti dlouhodobě prosazuje skotská první ministryně Nicola Sturgeonová a její Skotská národní strana (SNP). „Dnešní rozhodnutí blokuje jednu z cest, jak se Skotsko může vyjádřit k otázce nezávislosti, ale v demokracii náš hlas nemůže být a nebude umlčen,“ komentovala rozhodnutí šéfka regionální vlády. Ta také avizovala, že v případě, že referendum nebude, stanou se jakýmsi „de facto“ referendem parlamentní volby. Je však otázkou, jak by se její plán dal prakticky realizovat.

Vztah Skotů ke zbytku Spojeného království se v posledních letech měnil. Vůdce tamějších labouristů Anas Sarwar řekl, že „ve Skotsku není většina pro referendum nebo nezávislost“. Podle aktuálních průzkumů by však hlasování mohlo být velmi těsné.

Zdroj: The Guardian

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0919515961
Zahraniční

Princezna Kate se poprvé po ukončení chemoterapie objevila na veřejnosti

52632536641_ef64f22f6f_b
Zahraniční

Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů