pátek 18. října 2024

Skotské souostroví uvažuje o návratu k Norsku

Skotské Orkneje kdysi patřily k Norsku. Dnes jejich politici hovoří o znovupřipojení, Spojené království je prý přehlíží.

Orkneje

Severské Orkneje
Zdroj: Pixabay.com

  • Severské Orkneje
  • Zdroj: Pixabay.com

Rada britského souostroví Orkneje, které leží na severu od skotské pevniny, se nechala slyšet, že bude zkoumat alternativní možnosti politické správy. Vlády Spojeného království i Skotska je prý „strašně zklamaly“, jak uvedl lídr rady souostroví James Stockan s tím, že by tam mělo proudit více peněz a investic.

Regionální politici by ostrovy s 22 tisící obyvateli rádi viděli jako zvláštní území s určitou autonomií, jako jsou jižní ostrovy Jersey, Guernsey nebo Man. Stockan však také uvedl, že by se Orkneje mohly stát autonomním územím jako součást Norska, například podobně jako dánské Faerské ostrovy. Tento možný krok odůvodňoval i kulturními vazbami, protože Orkneje před tím, než v roce 1472 připadly Skotsku, byly od devátého století pod nadvládou Norů.

Plány ovšem prozatím nevypadají příliš realisticky. Odtržení rezolutně odmítl i britský premiér Rishi Sunak.

Zdroj: BBC

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0919515961
Zahraniční

Princezna Kate se poprvé po ukončení chemoterapie objevila na veřejnosti

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů

Police_cars_politibiler_Volkswagen_Passat_patruljebil_Mercedes-Benz_Vito_Fargernes_lensmannskontor_Jernbanevegen_Nord-Aurdal_Valdres_Norway_2017-03-27_IMG_2184
Zahraniční

Norští policisté budou znovu nosit zbraně. Zemi hrozí teroristické útoky