pondělí 16. září 2024

Skotské pláže mizí, může za to změna klimatu

Severovýchodní pobřeží Skotska pociťuje na vlastní kůži extrémní dopady klimatických změn. Pobřeží se u města Montrose každý rok rapidně zmenšuje a postupně mizí. Městu hrozí záplavy.

Montrosebeach

Pobřeží zde každý rok ubývá. Vysoká hladina s sebou bere tuny písku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pobřeží zde každý rok ubývá. Vysoká hladina s sebou bere tuny písku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za erozi půdy může zejména stále se zvyšující hladina moře a časté, nezvyklé silné bouřky. Jen loni v listopadu ztratila pláž po celé své délce po bouři Babet a silném přílivu tři metry své šířky. Za celý rok pak celkem 7 metrů, což je o čtyři metry ročně více, než se odborníci domnívali. Podle nich přijde tamní pobřeží do 40 let o neuvěřitelných 120 metrů šíře svého pobřeží. Pokud se klimatické změny budou prohlubovat může se toto číslo ještě výrazně zvýšit.

Obyvatelé přilehlého města mají obavy z hrozících záplav. Řešením je zavážení nového písku zpět na místa, odkud ho voda odnesla. To by mohlo pomoci zmírnit situaci, ne ji však vyřešit na stálo. Písek po čase hladina moře znovu smete. Město bude muset vymyslet jiné efektivnější řešení, které bude nejspíše však velmi nákladné.

Co je eroze?

Eroze je přirozený proces, při kterém přírodní síly jako je voda, led, nebo vítr přesouvají objekty zemského povrchu jako je půda, horniny, písek či skála. Eroze je jako taková důležitá a nezbytná pro utvoření nové krajiny. V důsledku lidské činnosti může eroze značně zrychlit a přinést celou řadu negativních dopadů jako jsou záplavy, nebo sesuvy půdy.

Autor: Zuzana Beranová

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech