pátek 18. října 2024

Skotská premiérka po osmi letech končí

Nicola Sturgeon oznámila rezignaci na post skotské premiérky. Úřad vykonává posledních osm let, jako jediná žena v historii Skotska.

Skotská premiérka Nicola Sturgeon.

Skotská premiérka Nicola Sturgeon.
Zdroj: Flickr

  • Skotská premiérka Nicola Sturgeon.
  • Zdroj: Flickr

První skotská premiérka po osmi letech končí. Nicola Sturgeon oznámila svou rezignaci na rychle uspořádané tiskové konferenci v Edinburghu. Dvaapadesátiletá předsedkyně Skotské národní strany řekla, že v hlavě i srdci cítí, že je ten pravý čas odstoupit. Sturgeon zůstane ve funkci, dokud nebude zvolen její nástupce. Kromě role premiérky skončí i coby předsedkyně Skotské národní strany.

Sturgeon je nejdéle sloužící premiérkou a zároveň první ženou, která tuto funkci vykonávala. „Od prvního okamžiku ve funkci jsem věřila, že součástí dobré služby je vědět, téměř instinktivně, kdy je čas uvolnit místo pro někoho jiného. A až ten čas přijde, mít dost odvahy na to, tak učinit. Ten čas teď přišel,“ prohlásila na tiskové konferenci.

Sturgeon řekla, že nejde o náhlé rozhodnutí nebo reakci na krátkodobé tlaky, ale že jde o hluboké a dlouhodobé zhodnocení. S rozhodnutím podle svých slov zápolila několika týdnů. Rezignace Sturgeon překvapila celou skotskou politiku.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0919515961
Zahraniční

Princezna Kate se poprvé po ukončení chemoterapie objevila na veřejnosti

migranti
Zahraniční

V Lamanšském průlivu umírá čím dál více migrantů

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice