sobota 18. května 2024

Skoro jednomyslná volba. Ázerbájdžán dál povede současný prezident Alijev

Ázerbájdžán rozhodoval o novém prezidentovi. Funkci však znovu obsadí Ilham Alijev, jenž je prezidentem od roku 2003 a podle někdejší změny ústavy může být volen doživotně.

24224746340_8f6fbb93c9_b

Staronový prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev.
Zdroj: Flickr

  • Staronový prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev.
  • Zdroj: Flickr

Podle předběžných výsledků se prezidentem Ázerbájdžánu na dalších sedm let stane dosavadní hlava státu Ilham Alijev. Ten potvrdil svou roli jasného favorita voleb, kdy mu po sečtení většiny hlasů volební komise přisuzují obrovský zisk ve výši 93,9 procenta hlasů. Alijevovi na popularitě přidala i zářijová operace ázerbájdžánské armády v oblasti Náhorního Karabachu, kde během jednodenní ofenzivy zničila arménské separatistické vedení, což vedlo k hromadnému exodu většiny ze stotisícové arménského obyvatelstva. Právě na území Karabachu se volby ázerbájdžánského prezidenta konaly vůbec poprvé.

Jméno Alijev se v nejvyšší ázerbájdžánské funkci vyskytuje už od dob Sovětského svazu. Tehdy byl vládcem Baku otec současného prezidenta Hejdar Alijev jako dlouholetý předseda Komunistické strany Ázerbájdžánu, jenž byl v roce 1993 zvolen do prezidentské funkce. Tu vykonával de facto do své smrti v roce 2003.

V úřadu jej tehdy zastoupil právě llham Alijev, ačkoliv jeho první zvolení provázely spory o demokratičnost voleb. Kvůli změnám v ústavě může být Alijev volen prezident doživotně. Jeho vláda se tváří jako neutrální, ovšem mezinárodní pozorovatelé upozorňují na silné vazby na Moskvu.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

russian-soldiers-of-kosovo-force-kfor-sitting-atop-a-btr-70-armored-personnel-74a5a3-1024
Zahraniční

Putin se dohodl s Pašinjanem. Ruská armáda opustí část Arménie

profimedia-0871369594
Zahraniční

Západ překrucuje pravdu, jaderné síly jsou v pohotovosti, hřímal Putin

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu